Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Shonka Dukurehová, bylo jí 44 let

Americká herečka a zpěvačka Shonka Dukurehová zemřela ve věku 44 let. Podle policie příčina smrti zatím není známa.

Foto: Profimedia.cz

Shonka Dukurehová

Článek

Bezvládnou Dukurehovou našlo její dítě doma v americkém městě Nashville, uvedla policie. Přivolalo souseda a ten informoval úřady. Nic nenasvědčuje tomu, že by herečku někdo zabil.

Dukurehové se momentálně pracovně velmi dařilo, letos si zahrála v novém oceňovaném filmu o králi rokenrolu Elvis, kde ztvárnila legendární bluesovou zpěvačku.

Považovala se hlavně za hudebnici. Právě připravovala své první sólové album, poctu klasickým bluesmanům, kteří inspirovali vznik rockové hudby.

V minulosti spolupracovala také s Nickem Cavem, Mikem Farrisem, Petem Rockem nebo skupinou Smoke Dza and Bahamas.

Ve snímku Elvis představovala osobitou americkou umělkyni, která si říkala Big Mama Thornton. Ta v padesátých letech natočila mimo jiné skladbu Jerryho Leibera a Mika Stollera Hound Dog. Elvis Presley píseň obdivoval a později vydal vlastní verzi.

Foto: Ahoolie Records

Big Mama Thornton

Rodačka z Alabamy sice nebyla tak slavná jako Elvis, zaznamenala ale značný úspěch a kritici ji dnes řadí k nejvýznamnějším jménům rhytm and blues. V šedesátých letech koncertovala i v Evropě, kde vydala album Big Mama Thornton – In Europe ve spolupráci kytaristou Buddym Guyem. Následovaly desky Big Mama Thornton with the Muddy Waters Blues Band a poté Ball n' Chain se slavnou titulní skladbou, kterou od ní přejala Janis Joplin.

RECENZE: Elvis. Velký americký biják

Film

Nakonec si splnila i svůj sen vydat gospelovou desku, šlo o album Saved s klasickými skladbami Oh, Happy Day, Down By The Riverside, Glory, Glory Hallelujah, He's Got the Whole World in His Hands a Swing Low, Sweet Chariot. Big Mama Thornton zemřela v roce 1984.

Reklama

Výběr článků

Načítám