Hlavní obsah

RECENZE: Elvis. Velký americký biják

Vše, co můžete žádat od pořádného amerického hudebního velkofilmu, Elvis splňuje. Právě kvůli takovým bakchanáliím má ještě velké plátno smysl.

Elvis TrailerVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Film Baze Luhrmanna Elvis se dívá na krále rokenrolu jako na hodného amerického hocha, kterého svedl na špatnou cestu šoubyznys v podobě Toma Parkera, jeho manažera a podlého zloducha.

Elvise Presleyho ztvárnil velmi charizmaticky Austin Butler – herecky, pohybově a hudebně nadaný mladík (Oscar by asi nebyl úplně mimo). Vychytralého Toma Parkera pojal neméně zajímavě přitloustlý, silně namaskovaný Tom Hanks s hůlkou a zábavně divným přízvukem. Poněkud nevýrazná je Elvisova milovaná manželka (Olivia DeJonge).

Foto: Warner Bros.

Vynikající Austin Butler je Elvis.

Tom Parker si všimne, jak na mladého Elvise reagují teenageři, hlavně dívky, a přestože hudbě v podstatě nerozumí, vycítí, že půjde o něco velkého.

Elvise brzy zlanařil a následně na něm vydělal miliony. Dalo by se říct, že jej okrádal. A nedbaje na jeho horšící se zdraví, dřel ze zpěváka kůži. Pomocí právních kliček a údajných dluhů držel Parker stárnoucího Elvise v Las Vegas a znemožnil mu odjet na světové turné. Neschopný Elvisův otec, který měl peníze ohlídat, jen hloupě koukal.

Foto: Warner Bros.

Tom Hanks ve filmu Elvis

Střih, kamera a kostýmy jsou patřičně oslňující, hudební čísla bombastická. Kvalitní hudba tvoří tak velkou část snímku, že nakonec přebije úplně vše. A nejde jen o hity Elvise Presleyho. Jako kluk totiž vyrůstal v chudé čtvrti, kde se seznámil s černými bluesmany, a právě propojením blues a country dospěl ke zvuku, kterým dobyl svět. Film několikrát připomíná, že Elvis kamarádil s B. B. Kingem, a objevují se i jména velkých legend, která dnes bohužel znají jen hudební kritici (Sister Rosetta Tharpe, Big Mama Thornton).

Luhrman sice diváka lehce potrápí nekritickou délkou filmu a tím, že nevypráví chronologicky a neustálými přeskoky tam a zpět může trochu mást, jde ovšem o malou daň za tuhle velkou rokenrolovou jízdu.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám