Hlavní obsah

Tři premiéry v rámci festivalu ... příští vlna / next wave...

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý týden 26. ročníku festivalu alternativního umění ... příští vlna / next wave..., který se koná od 17. do 28. září v Praze, nabízí hned tři premiéry. Letošní festival se vrací k politickému a angažovanému divadlu, a to pod heslem citátu Jeana-Paula Sartra Odsouzen ke svobodě.

Foto: archiv festivalu

Havlova Anatomie nenávisti se stala podkladem stejnojmenného open air představení.

Článek

Jevištní adaptaci novely Josefa Pánka Láska v době globálních klimatických změn uvede ve středu 25. září poprvé pražské divadlo MeetFactory. Kniha získala ocenění Magnesia Litera za rok 2017. Netradiční cestopis po Indii, Islandu a Akademii věd se hraje v dramatizaci a režii Ondřeje Štefaňáka a s herci Petrem Jeništou, Janem Bártou a Vojtěchem Hrabákem. Hlavní hrdina Tomáš řeší pocit vlastní vykořeněnosti i globálního splynutí národů a ras.

„Rasismus není jen morálně nesmyslný, ale že už se dávno stal technicky nemožný, tři z mých nejlepších přátel jsou Číňané, ze kterých si pravidelně utahuju kvůli komunismu v jejich zemi a pak pravidelně mi jich je líto a oni pravidelně se mnou chodí na pivo, protože ten komunismus nás sblížil, náš bývalý a jejich současný, před kterým emigrovali do Austrálie, a moje přítelkyně z Bogoty není ani přičmoudlá a ani Indiánka, že její otec je Ir a matka Němka, její děd je Ir a babička Němka, její praděd byl Ir a prababička Němka, její prarodiče vyjeli z Evropy do Latinské Ameriky za štěstím. Stejně jako já do Norska a do Austrálie,“ vysvětluje Tomáš svůj přístup k rasismu.

Divadlo Feste uvede v pátek 27. září od 19.30 pražskou premiéru inscenace Anatomie nenávisti, jejímž obsahem je projev Václava Havla Anatomie nenávisti z konference v Oslu v roce 1990, ve kterém autor rozebírá podoby a příčiny vzniku individuální i kolektivní nenávisti. Jako open air produkce se inscenace, která měla premiéru letos v květnu v Brně, odehraje v ulicích Průhonic, bydliště Andreje Babiše. V režii Jiřího Honzírka hrají Kateřina Jebavá, Marcin Zazreczny a Lydia Starkulla.

V pražském Divadle X10 se v sobotu 28. září koná obnovená premiéra inscenace Zpráva o zázraku (Josef Toufar) souboru DOK.TRIN. Text o umučeném knězi, údajném strůjci čihošťského zázraku, je dílem autorek Alžběty Michalové a Barbary Herz podle námětu Miloše Doležala. Hrají Michal Bumbálek, Pavel Doucek, Milada Vyhnálková, Michal Busta a Jakub Štrba.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám