Hlavní obsah

Totální zákaz na dva roky, propustili jsme 70 % zaměstnanců, říká pořadatel koncertů Porkert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Porkert z agentury Live Nation (největší pořadatel koncertů v ČR) říká, že zažili „peklo“. I přes kompenzace museli většinu lidí propustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Porkert

Článek

Různé zákazy pro neočkované už končí. To vítáte?

Obávám se, že u nás ani nikde v Evropě to nebyly zákazy pro neočkované. Bylo to omezení a totální zákaz, původně a možná dodnes pro všechny, později trochu korigované, když se prokážete očkováním, prodělanou nemocí či testem, ale to pak taky ne. Peklo. Atmosféra vytvořená a státy podporovaná byla taková, že se hlavně nemáme sdružovat, buďme odpovědní a nikam nechoďme. Vlastně to opravdu byl zákaz veškeré činnosti.

To se těžko vymýšlí, jak propagovat skvělé umělce. Ale musím zdůraznit, že celý náš obor bez výhrad plně akceptoval tento velký problém. Diváci zůstali bez koncertů, umělci a armáda profesionálních asistentů zůstala bez práce a příjmu. Ano, vítáme to, ale stále chceme řešit ty obrovské škody.

Byla opatření vlády nespravedlivá?

Nemyslím. V kontextu toho, jak svět reagoval. Vláda by měla s námi spolupracovat a pomoci nám všem, a hlavně státní ekonomice, probudit entertainment. To jsou obrovské podněty, které mohou probudit místní život a podpořit spojené aktivity. Doprava, hotely, spotřeba, restaurace. Kultura je motorem ekonomiky a důvodem, proč se mohou probudit další služby, a následně tedy zdravý chod společnosti.

Hodláte se ještě soudit?

Ne. Ani jsme o tom nikdy neuvažovali. Vidíme situaci v ČR, vidíme velmi dobře situaci v okolí a orientujeme se v kontextu Evropy či světa. Chceme ale řešit  přiměřené kompenzace pro náš obor. Kultura, ta komerční, přináší státu mnoho stovek milionů ročně. A naše totální zastavení na dva roky znamenalo velký výpadek příjmu pro stát a ohrožení naší existence. To by ve svém důsledku znamenalo výpadek příjmu pro stát násobně vyšší než aktuální podpora.

Zemřela královna funku Betty Davisová

Kultura

Jsme rádi, že jsme našli cestu, především s ministerstvem průmyslu a obchodu a jejich programy, jak nás podpořit a dočasně pomoci, spolupráce s ministerstvem kultury nebyla příliš účinná. Doufám, že toto se do budoucna zlepší a najdeme cesty, jak vyrovnat bariéry mezi “komerční” kulturou a tou státem podporovanou.

Obdržela firma Live Nation od vlády nějaké kompenzace za rok 2021?

Ano, v rámci kompenzačních programů Covid Kultura 1-4 jsme obdrželi podporu. Podpora byla důležitá, nicméně v průběhu tohoto období jsme byli nuceni drasticky omezit provoz, propustili jsme 70 % zaměstnanců a zbytek společnosti pracoval  téměř 2 roky za symbolické odměny. Musím zdůraznit, že všichni členové našeho týmu toto vzali sportovně, našli si jinou práci a dnes jsme v plné síle, na 100 % v pohotovosti a budeme maximálně dělat vše pro to, abychom zvládli skvěle návrat do normálního života.

Reklama

Výběr článků

Načítám