Hlavní obsah

Tomáš Suchý: Nejsem klasický básník

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už hezkých pár let vyjíždí z Berouna pětapadesátiletý Tomáš Suchý se svou kapelou Ponožky pana Semtamťuka na koncerty a rozličné slavnosti. Ale poslední dva roky zpívající autor hudby i textů věnoval i přípravě svého nedávno vydaného sólového alba. Obsah se samozřejmě liší od písniček domovské kapely.

Foto: archiv umělce

Tomáš Suchý

Článek

Už název alba Záchytný bod naznačuje osobnější, bilancující texty. Je to tak?

Na bilancování asi nikdy není brzy. A na albu jsou asi opravdu věci osobnější a vážnější. Ale ani ty veselejší nechybí. S kapelou děláme věci přímočařejší. Takže se mi nahromadily písničky mimo rámec skupiny. Jsou i jiným způsobem natočeny.

Jak takové písně vznikají?

Nejsem klasický básník, který si na papír napíše celou básničku a pak ji zhudební. Napadají mě slogany na procházce, ve vlaku, v autě nebo při hraní na kytaru a ty postupně dostávají tvar.

Obklopil jste se profesionály, od grafika obalu Karla Halouna, spolupracujícího třeba s Vladimírem Mišíkem, přes vaši ženu, která dodala ústřední fotografii, až po muzikanty. Jak se vám to podařilo?

Zásadní bylo setkání s berounským muzikantem, prvoligovým kytaristou napříč žánry a producentem Josefem Štěpánkem, který je známý ze spolupráce s Radůzou, Lucií Bílou a dalšími. Ten desku hudebně produkoval a pozval do studia skupinu skvělých muzikantů, se kterými byla radost spolupracovat.

Ve studiu mě také podpořily zpěvačky Kateřina Chrenková, Barbora Gudasová a Marie Puttnerová.

Deska si jistě najde své místo mezi posluchači. Jak sám s úsměvem říkáte, věříte hlavně ve fanynky, s vaší ženou v první řadě. Ale co koncerty?

Muzikanti, se kterými jsem desku natáčel, bývají tak vytížení, že živých koncertů dáme v plném složení jen pár. Ale to jsem věděl od začátku. Chceme hrát v triu s Josefem Štěpánkem plus s někým dalším z rytmiky. S tou představou jsem už na albu pracoval.

Těžko dnes plánovat, ale aktuální informace fanoušci najdou na mých stránkách. Křest naplánovaný původně do pražské Malostranské besedy jsme už několikrát přesouvali, ale tentokrát to snad vyjde. Proběhne 12. listopadu v klubu Kaštan v Praze na Břevnově. Takže se máme pořád na co těšit. K tomu datu plánujeme vydat omezenou sérii Záchytného bodu i na vinylu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám