Hlavní obsah

Tolstoys na fingované svatbě v Berlíně

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bláznivou svatbu v Berlíně zorganizovali Ela Tolstova a Michal Smetana z kapely Tolstoys. Během natáčení videoklipu ke skladbě Describe My Name byli ve svatebních šatech natolik autentičtí, že jim lidé na ulici gratulovali. Berlínští producenti Drew Deal a Zino Mikorey přispěli k dokonalé podobě singlu, kterým Tolstoys začali odvíjet příběh svého druhého alba Mirror Me.

Tolstoys v klipu k písni Describe My Name.Video: archiv kapely

 
Článek

Písně na nové album Tolstoys, na němž kapela pracuje se starými syntezátory Casio, bezpražcovou baskytarou a přiznává ovlivnění Kate Bush, vznikaly na trase mezi dřevěnicí v Nízkých Tatrách, ve které Tolstoys nahrávali instrumentální část alba, a Berlínem, v němž album dokončili a nahrávali zpěvy. Část desky důsledkem pandemie hudebníci složili také během konferenčních hovorů přes Zoom.

Hlavním tématem prvního singlu z nové desky Tolstoys je pouto dvou lidí, které přesahuje fyzický svět, a jejich společný útěk do světa fantazie. Po každém snu ale následuje návrat do reality. Takové rozuzlení má i nový videoklip kapely Tolstoys.

Během nahrávání zpěvů na nové album se Ela Tolstova a Michal Smetana v Berlíně seznámili s mladou fotografkou Thi Thuy Nhi Tran, s níž během jednoho dne vymysleli koncept videoklipu, který autorka natočila na starou VHS kameru.

„Nejdražší položkou našeho zábavného improvizovaného natáčení byly lístky na vyhlídkovou plavbu lodí. Svatební šaty v sekáči mě stály jedno euro a oblek pro Michala deset,“ říká Tolstova. „Pravdivě popsat jméno se dá pouze s citovým zabarvením, a to se většinou spojuje s konkrétní osobou, tedy pravdivě popsat mé jméno dokáže jen někdo, kdo mě důvěrně zná. O tomto propojení je celá píseň. O místech, která jsou tajná a o kterých vědí jen dva nejlepší přátelé nebo milenci, pro něž jsou speciální a na která spolu mohou uprchnout před světem.“

Do vydání desetiskladbového alba, které Tolstoys plánují na 22. února 2022, kapela vydá šest videoklipů, každý s jiným mladým vizuálním umělcem. Další videoklipy představí po vydání desky.

„Rádi propojujeme hudbu s vizuálním uměním. Proto jsme se rozhodli vytvořit netradiční koncept, sérii deseti klipů na každou píseň z alba. Vždy s jiným vizuálním umělcem, který si mohl vybrat píseň i způsob jejího zpracování,“ uzavírá Tolstova.

Ke každému singlu bude k dispozici také merchandising, ke skladbě Describe My Name unikátní prsteny od britské umělkyně Molly Ashman.

Reklama

Výběr článků

Načítám