Hlavní obsah

The Flaming Lips: Timberlake neřekl ano

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Od 12. do 15. července se v Ostravě uskuteční festival Colours of Ostrava. Jednou z hlavních zahraničních hvězd bude americká skupina The Flaming Lips. Představí se v noci z pátku na sobotu. Na otázky Práva odpověděl zpěvák a kytarista Wayne Coyne.

Foto: archív kapely

The Flaming Lips míří do Ostravy. Wayne Coyne druhý zleva.

Článek

Ve vaší hudbě je řada vlivů. Který z nich je základní a nejdůležitější?

Tak na tohle odpověď neznám. Jsme velmi citliví na to, jak nás okolní svět ovlivňuje. Někdy se nám něco líbí, jindy naopak. Slyšíme hudbu, která se nám zdá senzační, ale nechceme se jenom kvůli tomu pocitu měnit. To je někdy obtížné. Pro mě je důležité, aby člověk vytvořil vlastní hudební identitu a bránil svou integritu.

Vědomě vytváříme hudbu, skládáme, hrajeme, nahráváme. Někdy se ale hudba prostě jen přihodí. Sedíme ve studiu a ona se sama tvoří. Právě tahle část je ta nejpravdivější z naší tvorby, i když pokaždé může být úplně jiná. Jde hlavně o to, aby to všechny těšilo. Je to tedy prosté, jako se životem. V hudebním světě je mnoho věcí, které nejsou zábava, takže hudba samotná by vás bavit měla. Musí být radostná.

Vydali jste třináct alb. Které máte nejraději?

Ke každému z nich mám vztah. Ale jsou písničky, u kterých jsem opravdu nadšený a mohu se k nim skoro každý večer vracet. Jsou hlavně z alb The Soft Bulletin a Yoshimi Battles the Pink Robots. Jsou oblíbené a mnoho fanoušků The Flaming Lips se mi svěřilo, že některé z nich na ně měly opravdu velký vliv. Miluji tahle dvě alba, stejně jako je miluje naše publikum. Bez písní z nich se neobejde žádný koncert. Jsou to radostné momenty.

V roce 2011 jste každý měsíc nahráli jednu skladbu. Jak dlouho by se v takovém tempu dalo vydržet?

Není sice složité skládat hudbu, někdy třeba i pět písniček za měsíc, ale složitější je to nahrát, zprodukovat a vydat. Byla to legrace. Nechtěl bych to ale dělat pořád.

Kromě hudby také natáčíte filmy. Jak jste se k tomu dostali?

Děláme dlouhodobě různá krátká videa. Většina je založená na našich podivných životech. Děláme je proto, že jsme v kapele. Mám dost nadšení a energie pro nejrůznější projekty, ale bez přátel, které mám díky hudbě, bych třeba film Vánoce na Marsu dohromady nedal.

Před dvěma lety jste řekl, že pro natáčení dalšího filmu oslovíte Justina Timberlakea. Dohodli jste se na spolupráci?

Oslovil jsem ho, ale neřekl ano. Budu to dál zkoušet. Člověk musí být vytrvalý.

Kde se stala chyba?

Nebyl jsem na něj dobře připravený. Přitom chci-li uspět, musím být připravený na okamžik, kdy bude mít chuť a čas. My mu ani nenabídli žádné peníze. Je jistě zvyklý vydělávat milióny dolarů za koncert, a my ho jen pozvali k nám domů, aby tam pobyl, že při tom dáme dohromady nezávislý film. Není to, jako když ho poprosí seriózní režisér. Mně v podstatě jde o to, že by to mohla být obskurní noc u nás na dvorku. Zdá se mi to zábavnější než Hollywood, ale chápu, že to není pro každého.

Reklama

Související články

V kinech se objeví karlovarské filmové hity

Belgická tragikomedie režiséra Geoffrey Enthovena nazvaná Hasta la vista!, se od 4. října objeví v českých kinech. Příběh je inspirován zážitky Asty Philpota,...

Výběr článků

Načítám