Hlavní obsah

Divadlo pekingské opery se představí v pražském Národním divadle

Právo, rh

Jediné představení tradiční čínské opery uvede pro veřejnost v úterý od 20 hodin v historické budově pražského Národního divadla Divadlo pekingské opery, jež v Praze završí po Budapešti a Vídni své středoevropské turné.

Foto: Profimedia.cz

Pekingská opera se představí v pražském Národním divadle.

Článek

Red Cliff (Rudý útes) patří mezi nejznámější příběhy klasické čínské literatury a je součástí románu Příběhy Tří říší ze 14. století. Vypráví příběh legendární bitvy svedené kolem roku 200 n. l., v níž vládci dvou jižních oblastí brání svá území před útokem ambiciózního vojevůdce a nejvyššího rádce chanského císaře Cchao Cchaa.

Inscenace vznikla ve spolupráci Divadla pekingské opery s Národním centrem múzických umění, jež během čtyř let od svého vzniku vyprodukovalo více než dvacet inscenací zahrnujících pekingskou operu, činohru i balet. Rudý útes měl premiéru v roce 2008. Příběh adaptoval slavný spisovatel Cchaj Fu-čcha a režií byl pověřen Čang Ťi-kang, tvůrce choreografie úvodního i závěrečného ceremoniálu olympijských her 2008 v Pekingu.

Inscenace má prvotřídní obsazení špičkových čínských umělců i vynikající tým zajišťující scénické a kostýmní návrhy. Na rozdíl od tradiční čínské opery, v níž se rekvizity většinou omezují na stůl a dvě židle, má i bohatou výpravu, z níž lze vysledovat inspiraci konvencemi západní opery. V přesvědčení, že Pekingská opera by se měla vyvíjet v souladu s technickými možnostmi a zrcadlit „ducha doby“, snažili se režisér a scénograf obohatit inscenaci vizuálními a zvukovými efekty používanými v kinematografii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám