Hlavní obsah

Tématem festivalu Jeden svět je virtuální komunikace v pandemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo Vypadáváš, jeden z nejčastějších výrazů, které provázejí setkání lidí přes internet, je tématem letošního ročníku festivalu Jeden svět. Uskuteční se jen on-line od 10. května do 6. června.

Foto: Jeden svět, ČTK

Dokument Heleny Třeštíkové Anny

Článek

„Při výběru hlavního festivalového tématu jsme se shodli, že Jeden svět musí jako vždy reflektovat aktuální dění doma i ve světě. Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,” uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Od 10. do 19. května diváci uvidí festivalové projekce doprovázené streamy debat s filmovými tvůrci. Prvním festivalovým streamem bude předání ceny Homo Homini za rok 2020 společně se zahajovacím filmem festivalu. Od 20. května do 6. června si budou diváci moci pustit všechny filmy na nové platformě Jeden svět online.

„Vlastní platformu, kde budou během roku k dispozici nejlepší filmy z minulých let a kterou budeme moci využít i během festivalu, jsme chtěli už delší dobu, teď nás okolní digitalizace a virtuální svět pošťouchly a platformu jsme připravili,” uvedla dramaturgyně festivalové distribuce Kristýna Genttnerová. Vybrané projekce budou stejně jako v kinech opatřeny audiopopisem nebo titulky pro neslyšící.

Generace Z

Téma letošního festivalu Vypadáváš reflektuje i letošní hlavní tematická kategorie s týmž názvem. Nabídne filmy, které se zabývají nerovností přístupu k on-line informacím, závislostí na internetu, manipulací ve virtuálním prostředí nebo tím, jak technologie přebírají lidské předsudky do svých algoritmů a přenášejí je do nových oblastí.

Sociální sítě a vztahy, které na nich vznikají, zkoumá časosběrný dokument Kateřiny Hagerové a Asada Faruqiho Manželství, který festival uvede v evropské premiéře. Snímek sleduje dvojici, která se potkala při hraní počítačové hry a pět let žila svůj vztah především on-line. Na to, jaký vliv má všudypřítomnost mobilů a internetu v životech generace Z, odpovídá film režisérky Liz Smithové Naše generace Z. Jako generace Z se označují lidé narození od poloviny 90. let do roku 2012, kteří vyrostli na internetu.

Festival má i regionální části. S přenosem festivalu do on-line prostředí mohou filmy sledovat najednou lidé z celé země. Pokud to situace dovolí, budou se návštěvníci regionálních festivalů moci těšit i na venkovní projekce v letních kinech. Tradičně pořadatelé připravili i program pro školy. Filmy budou k dispozici na vzdělávacím portálu JSNS.CZ a opatřeny informačními materiály, jak s dokumenty pracovat přímo v hodinách. Další informace k festivalu jsou na webu www.jedensvet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám