Hlavní obsah

Švindlíři: nemastná, neslaná a málo vtipná komedie Ridleyho Scotta

Novinky, Věra Míšková, Právo

Čtyřicet let od začátku své úspěšné dráhy si legendární britský režisér Ridley Scott nejspíš řekl, že je  čas zkusit něco nového, že jedna komedie nikoho nezabije - šel do toho a natočil komedii Švindlíři.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Tvůrce slavných filmů Vetřelec, Thelma a Louisa, Blade Runner, 1492: Dobytí ráje, Gladiátor nebo z posledních let Černý jestřáb sestřelen vzal Nicolase Cage a rozehrál s ním další variantu známé hry, kterou jsme si kdysi zamilovali v Podrazu.

Roy (Nicolas Cage) a jeho "obchodní partner" Frank (Sam Rockwell) se od zlodějů liší tím, že lidem peníze neberou, ale naléhavě je inspirují k tomu, aby jim je sami dávali. Jsou to podvodníci, švindlíři zhruba na úrovni obálek, které vám sdělují, že jste v podstatě vyhráli milión a k tomu, aby to byla tutovka, stačí, když si koupíte tyhle úžasné hrací hodiny, jaké nikde jinde než "u nás na dobírku" nedostanete.

Hlavní hrdina trpí fóbií

Žádný velký formát, tihle dva. Ale na slušné živobytí to stačí a ještě je to kolikrát docela zábava. Problémy nastanou jen tehdy, když Roy si zapomene vzít prášky nebo mu dojdou. Pak se zavírá do svého bytu, čistí, smejčí, trpí každým otiskem palce na chromovém držadle, nemůže dýchat, nemůže fungovat.

Roy je totiž stižen pěknou řádkou fobií, neuróz a obsesí a když nemá svoje pilulky, cítí, že mu jde o život. V jedné z takových situací se dostane k jinému než svému psychiatrovi, a když při prvním vyšetření vyjde najevo, že Roy měl kdysi těhotnou manželku a tudíž možná někde běhá jeho dnes už zhruba čtrnáctileté dítě, je jasné, že to dítě (hraje ho Alison Lohmanová) se záhy musí objevit na scéně a zaplést do již zmíněné hry.

Scénář neoslní

Scénář ke Scottovu filmu napsali Nicholas a Ted Griffinovi podle románu Erica Garcii a popravdě řečeno toho mnoho nepředvedli. Především postava psychicky vyšinutého zločince v kombinaci se zápletkou postavenou na podvodech nabízela mnohem zábavnější a rafinovanější situace než jaké dokázali vymyslet respektive převést z knihy do scénáře. Nemluvě o pointě filmu, která je tak neskonale pitomá, moralistní a doslovná, až se jí nechce věřit - konečný dojem z filmu je o poznání horší než mohl být.

Navzdory dost jalovému scénáři totiž Švindlíři jako celek nepobouří (spíš škoda že nenadchnou) ani moc nenudí, zvlášť jestli máte rádi Nicolase Cage. Nad jeho hereckou kreací má sice člověk až příliš často pocit, že už to od něj přesně takhle někdy viděl, ale přesto je docela roztomilý a nositelem humoru je víc než cokoliv jiného v celém filmu. Výborná je Alison Lohmanová, kterou jsme nedávno viděli ve filmu Bílý oleandr a z níž roste pozoruhodná herečka, která ještě ve svých 24 letech dokáže naprosto přesvědčivě zvládnout nejrůznější polohy čtrnácti - patnáctileté dívky.

A samozřejmě velmi pomohlo, že Ridley Scott není z těch, kteří by režií jakémukoliv scénáři ublížili. Opak je pravdou, ale přesto dál platí, že mezi Vetřelci a Gladiátory působí s větší jistotou a líp.

Švindlíři

ŠvindlířiUSA 2003

ŠvindlířiUSA 2003Režie: Ridley Scott, Scénář: Nicholas a Ted Griffinovi, Kamera: John Mathieson, Hrají : Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohmanová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám