Hlavní obsah

Surfování prostorem i časem v klubu Rarach směrem Do Židů!

Právo, Radmila Hrdinová

V bývalém skladu zeleniny a ovoce v pražské Bubenči zřídilo nedávno občanské sdružení Mezery klub Rarach, kde měla premiéru inscenace Do Židů! Podle textu Miroslava Bambuška, který vznikl pro stejnojmennou knížku o zmizelé židovské čtvrti v pražské Libni, ji nastudoval režisér Jiří Pokorný.

Článek

Ve dvanácti obrazech s prologem a epilogem přibližuje Bambušek zmizelý svět z pohledu vzdálené budoucnosti, odkud se vrací Sára, aby pátrala po svých židovských předcích, zároveň se zde ale prolíná současná Libeň okupovaná ruskými zbohatlíky, bezdomovci, narkomany a dalšími podivuhodnými existencemi, z nichž se ze zdi může vyloupnout Hrabal, právě tak jako se z vln povodně vynořit duše dávno zemřelých židovských obyvatel Libně, která ještě v 18. století patřila k největšímu židovskému osídlení na území Prahy.

Znalost Bambuškova textu pomůže orientovat se v propletenci příběhů. Ale není podmínkou, abyste na sebe nechali působit obrazy, které Pokorný na základě textu volně vytváří.

 První část do přestávky může působit jako torzo

První část do přestávky může působit jako torzo, v němž se nastíní židovská legenda, exponuje ruská rodinka a trojice soupeřících bezdomovců. Už tady se pozoruhodně zachází s prostorem, svícením a hudbou Petra Kofroně, jež se od inspirací klezmerskou melodikou volně odráží k současnému hudebnímu jazyku.

Po pauze se diváci ocitají v novém prostoru, otevřeném do závratné hloubky a prostoupeném spletí kořenů v pozici metonymického znaku či archetypu.

Postavy bloudí lesem i vlastní minulostí, rozdírají si těla o ostré výčnělky kořenů a duše o hroty paměti. Klopýtají, žízní, svíjejí se pod proudem padající vody, zoufale hledají cestu k úniku i k sobě navzájem. Minulost se mísí se současností, biblické údolí suchých kostí otevírá své hroby a mrtví míří Do Židů! Je to obrazivé, působivé a silné.

Inscenace je mnohovrstevnatým zážitkem

V Pokorného inscenaci se potkávají protagonisté z různých prostředí – vedle performerky Halky Třešňákové herečka pražského Národního divadla Sabina Králová či Michaela Zemánková s hudební a muzikálovou zkušeností, operní pěvec Andrej Bestčastnyj, Jiří Švejda, známý z Divadla Na Zábradlí, Jan Lepšík, Tomáš Jeřábek, Miloslav König.

Toto různorodé obsazení ale ladí velmi dobře v míře expresivního výrazu a totálního hereckého nasazení. Inscenace je mnohovrstevnatým zážitkem z rodu sitespecific projektů. V prostoru Rarach je k vidění ještě ve čtvrtek od 20.00 a poté opět na podzim.

Celkové hodnocení: 80 %

Miroslav Bambušek: Do Židů!

Režie: Jiří Pokorný, hudba: Petr Kofroň.

Premiéra 24. 6. v prostoru Rarach, v Praze-Bubenči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám