Hlavní obsah

Struny podzimu: Dusilová s klarinety, židovský folk i Mozart

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program letošního ročníku festivalu Struny podzimu (28. září až 19. listopadu) opět prokazuje, že motto "Jazz i klasika, tradice i experiment" dokáže dokonale naplnit. Do Prahy přiveze např. izraelskou písničkářku Chavu Alberstein nebo sardinskou lidovou hudbu v podání Tenores di Bitti. Zřejmě nejexperimentálnější část programu připravila stále překvapující Lenka Dusilová a Clarinet Factory.

Článek

Izraelská skladatelka a písničkářka Chava Alberstein natočila novinku Lemele ve spolupráci s českými hudebníky. Na koncertě v Praze vystoupí s českými hosty - mimo jiné s Karlem Holasem a Radkem Pobořilem ze skupiny Čechomor.

Chava Alberstein vydala již šedesát alb. Narodila se v polském Štětíně, ale od 4 let žije v Izraeli. Ve svých teskných písních spojuje východoevropskou a židovskou lidovou hudbou s americkým folkem. Zpívá hebrejsky, anglicky a v jidiš.

Unikátní sardinskou vokální polyfonii představí Tenores di Bitti. Jejich tvorba vychází ze sardinské tradiční hudby neškolených hlasů a podnětů okolní přírody. Tajemné sardinské zpěvy okouzlily i takové rockové velikány jako Franka Zappu nebo Petera Gabriela.

V Libanonu narozený hudebník Rabih Abou-Khalil je zase virtuózním hráčem na tradiční arabský strunný nástroj oud, bezpražcovou libanonskou loutnu, která se v arabském světě těší stejné popularitě jako kytara v západní hudební tradici. Jeho tvorba překlenuje hudebně zcela rozdílné světy tradiční arabské hudby, jazzu a evropské klasické tradice.

Dusilová s klarinety

Nezařaditelná česká zpěvačka Lenka Dusilová přeskakuje mezi škatulkami hard-rock, pop i jazz, v poslední době dlouho spolupracovala s Čechomorem. Pro svůj nový experimentální projekt se spojila s klarinetovým kvartetem Clarinet Factory a pianistkou, skladatelkou a aranžérkou Beatou Hlavenkovou.

Klasickou hudbu letos na Strunách podzimu zastupuje např. světově uznávaná sopranistka moldavského původu Irina Lungu, která vystoupí s Pražskou komorní filharmonií. Na programu je Rossini, Mozart či Verdi.

Audioukázky a podrobný program najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám