Hlavní obsah

Starý hit R. E. M. se vrátil do žebříčku

Právo, jaš

V době, kdy svět vstoupil do boje s koronavirem, se aktuální stala známá písnička americké skupiny R. E. M. z konce osmdesátých let. Je příznačně nazvaná It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine), tedy Je to konec světa, jak jej známe (a cítím se dobře). Nedávno se dostala do Top 100 v americkém žebříčku iTunes. Stalo se tak jen pár dní poté, co Světová zdravotnická organizace označila koronavirus za globální pandemii.

Foto: ČTK

Kapela R. E. M. při svém pražském koncertu v roce 2005.

Článek

Singl z roku 1987, v němž zpěvák dnes již neexistující kapely Michael Stipe zpívá o obavách z nebezpečí a událostech, jakými jsou zemětřesení či hurikány, se tak zcela přirozeně stal znovu vyhledávanou skladbou.

V roce 2020 se svět díky koronaviru zásadně mění. Píseň, která pochází z komerčně úspěšného alba Document (1987), momentálně putuje zmíněným žebříčkem a vede se jí dobře. Za sebou přitom nechala několik skladeb od aktuálních hvězd, jakými jsou Billie Eilish, Sam Smith, Lizzo či dvojici Lady Gaga a Bradley Cooper.

Formace R. E. M. působila na hudební scéně od roku 1980, kdy ji založili zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, baskytarista Mike Mills a bubeník Bill Berry. Název kapely je odvozen od fáze spánku (Rapid Eye Movement).

Tři roky po založení vydala čtveřice debutové album Murmur. Album se umístilo nejlépe na 36. místě amerického albového žebříčku. I navzdory příznivým ohlasům se ho ale prodalo jen 200 tisíc nosičů. V té době to nebyl příliš dobrý výsledek. Většího prodejního úspěchu dosáhlo třetí album Fables of the Reconstruction z roku 1985.

Zemřel bubeník R.E.M. Bill Rieflin

Kultura

Nejúspěšnějšími albovými počiny skupiny R. E. M. jsou Out Of Time (1991) a Monster (1994). Oba se vyšplhaly na první místo americké i britské hitparády. Mimořádně úspěšná byla i kolekce New Adventures In Hi-Fi (1996), která byla sice v Americe nejlépe druhá, ale v jiných zemích dosáhla na vrchol národních hitparád.

Skupina vydala za dobu své existence patnáct studiových desek a čtyři koncertní záznamy. Svou činnost ukončila v září 2011.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám