Hlavní obsah

Slovenská Alicia Keys nebo ukrajinský rap na festivalu Pohoda

Norská popová princezna Sigrid, slovenská Alicia Keys a ukrajinská rapperka Alyona Alyona zářily během pátečního programu festivalu Pohoda. Jeho vyprodaný pětadvacátý ročník se tradičně odehrává na trenčínském letišti a ve světle dějinných událostí letos s výrazným ukrajinským akcentem.

Foto: Festival Pohoda/Martina Mlčúchová

Norská zpěvačka Sigrid

Článek

Festival se přehoupl do druhé části s velkými žánrovými jmény i mnohými překvapeními. Norská popová princezna Sigrid přijela s novou deskou How To Let Go. K obvyklému outfitu, modrým džínům se zvýšeným pasem a bílému tričku, kvůli chladnému počasí přidala vestičku. Show připravila pohodovou, fanoušci s ní zpívali, ona s nimi velmi uvolněně konverzovala.

„Novináři se mě často ptají, co mě baví na koncertech. Jste to vy,“ vzkázala tančícím lidem. V rozhovoru, který poskytla deníku Právo, se pozastavila nad nálepkou, jakou jí dala média: „Necítím se jako princezna, a už vůbec ne jako popová. Dělám hudbu kvůli sobě, kvůli pocitům, které v sobě zpracovávám.“

Foto: Festival Pohoda/Martina Mlčúchová

Australský producent Flume

Na Pohodě ji překvapilo množství rodin s dětmi. „Na evropských festivalech nebývá zvykem vídat tolik malých dětí. Je to příjemné překvapení. Líbí se mi to,“ dodala v rozhovoru, který si budete moci přečíst v jednom z dalších vydání Práva.

Děti jako téma

Pátek už nebyl k návštěvníkům, co se počasí týče, tak vlídný jako čtvrtek. I když vždycky může být hůř, jak říkají klasici. Nepříjemný vítr, odpoledne poprchávalo a večer bylo na červencovou noc dost chladno. Rodiny i s velmi malými dětmi jsou skutečně nepřehlédnutelné. Ostatně organizátoři si zakládají na tom, aby návštěvníci, zvyklí jezdit na největší slovenský hudební svátek dlouhé roky, měli jako rodiče kvalitní zázemí.

Foto: Festival Pohoda/Martina Mlčúchová

Ukrajinská elektro-folková kapela Go_A

Děti během svého vystoupení zmínila i rapperka Alyona Alyona, jedna z největších ukrajinských hudebních hvězd. „Myslete na děti! Jsou důležité,“ vzkázala tleskajícímu davu. V jejím případě to téma překvapivé není. Původní profesí učitelka v mateřské škole v rozhovorech často mluví o tom, jak ji děti, ale i studium psychologie naučily radovat se z maličkostí, a to i v době tragického válečného konfliktu.

Vydatná porce Nicka Cavea na slovenském festivalu Pohoda

Festivaly

„Přála bych si, aby lidé po celém světě poznali naši skvělou ukrajinskou hudbu. A taky naše báječné jídlo,“ zmínila v interview pro Právo. V celém znění ho také přineseme v jednom z dalších vydání.

Mimořádný talent Lash & Grey

V pátek vystoupili ještě britští The Libertines, jeden z největších zážitků ale připravili jejich krajani ze čtyřčlenné kapely Wolf Alice, a to svým dynamickým a vrstevnatým rockovým koncertem. Mimořádný výkon předvedli Lash & Grey. Mladé slovenské duo tvoří zpěvačka a skladatelka Kristína Mihaľová a kytarista Jakub Šedivý.

Ona svým suverénním pěveckým projevem připomíná americkou soulovou zpěvačku Aliciu Keys. Ani její parťák neměl chybu. Působivé bylo, že pouze dva muzikanti bez zázemí početnější kapely dokázali utáhnout tak velké festivalové pódium. Oba jsou mimořádné talenty, o kterých určitě ještě uslyšíme.

Foto: Festival Pohoda/Martina Mlčúchová

Talentované slovenské duo Lash & Grey

Páteční noc patřila také milovníkům taneční, elektronické a porůznu fúzované hudby. Ukrajinští Go_A lákali na etno-taneční dynamiku, rozdováděný britský DJ Sam Shepherd vystupující jako Floating Points „předskakoval“ jiné hvězdě z Austrálie. Producent elektronické hudby Flume přivezl nový projekt postavený na kontrastu popového zpěvu s drsným industriálem.

Slovenskou scénu reprezentovala skupina Hvozd nebo mladý rapper Porsche Boy, tu českou Iva Bittová s kapelou Dunaj. „Celý koncert byl o dost rozdílný oproti zbytku festivalu. Bittová koncertovala v komorním prostředí šapitó, kde si všichni na začátku jejího vystoupení sedli. Čekali klidnější koncert. Už po druhé písničce ale Bittová mezi nás vstoupila, začala tancovat a my s ní. Střídala klidnější písně s výraznějšími. Prostě klasická Bittová, ale ve festivalové náladě,“ popsal svůj zážitek dlouholetý návštěvník z Nitry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám