Hlavní obsah

Skupina Megaphone teď vzpomíná na osmdesátky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Megaphone je šestičlenná kapela z Prahy, která před více než rokem vydala druhé album In Time a před několika týdny klip k nové písničce Neon Blood. Rozvíjí na něm svůj styl, jehož podstatnou složkou je elektronika, a nadto připomíná hudbu a život osmdesátých let minulého století.

Foto: archiv kapely

Megaphone, Bob Sláma u mikrofonu.

Článek

„Snažíme se hrát anglicky zpívaný indie pop a indie rock s příměsí syntetických zvuků novým způsobem. Přijde nám, že tato scéna u nás není moc silná, alespoň ne v té podobě, ve které ji rád poslouchám,“ řekl Právu zpěvák Bob Sláma.

Připouští, že ten, kdo v kapele nastoupenou hudební cestu prosadil, je on. Přivedly ho k tomu před časem skupiny Franz Ferdinand, Bloc Party nebo Arctic Monkeys. V poslední době rád poslouchá australské indie kapely, přičemž řada z nich u nás není podle něho příliš známá. Rád má především uskupení Tame Impala, které ale u nás už své fanoušky má.

„Prvním vrcholem naší kapely bylo vydání alba Gift Shop v roce 2013. Bylo kytarové. Poté se kromě mě stal dvorním skladatelem klávesista Honza Šimáček, což je mág, pokud jde o syntetizéry a klávesové nástroje. A protože já sám skládám u počítače, dospěli jsme k tomu, že elektronická hudba je pro nás prostor, ze kterého se nám dobře čerpá. To se výrazně promítlo do našeho současného zvuku. Kytary šly trochu do pozadí,“ vysvětlil Sláma.

Text písničky Neon Blood si pohrává s myšlenkou, zda v osmdesátých letech, k nimž se obrací, bylo opravdu všechno v pořádku, anebo je to jen příjemná nostalgie a nám už selhává paměť.

„Písnička i klip k ní opravdu nejspíš vycházejí ze zidealizované nálady osmdesátých let. Dnes už většinou vzpomínáme spíš na to hezké z té doby. Svou roli hraje i určitý druh bezstarostnosti, který tehdejší život provázel. Je to kontrast k tomu, jak je dnes v hudbě všechno dokonalé a vycizelované. Vzpomínka na magnetofonové pásky a modernu v muzice, která už ani tenkrát modernou nebyla, jsou pro nás osvěžující,“ konstatuje Sláma.

Deska In Time vyšla před koncem roku 2019. Turné k ní bylo naplánováno od poloviny března následujícího roku a padlo stejně, jako padly všechny hudební akce po nástupu koronavirové pandemie.

„Nové skladby jsme neměli ještě moc zažité a nenašli jsme odvahu jít s nimi do online přenosů. Přesto se nám na desku dostalo dobré odezvy od odborné veřejnosti i od lidí, kterých si vážíme. Na skutečné zhodnocení skladeb v koncertním provedení ale teprve čekáme,“ řekl Sláma.

V prvním čtvrtletí letošního roku by kapela ráda vydala další singl. Připravených má i několik nápadů pro nové písničky, na nichž průběžně pracuje. Jakmile vyjede na koncerty, budou pilířem programu skladby z alba In Time. K nim ale budou přibývat nové, tak jak budou přicházet na svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám