Hlavní obsah

Skupina Blackout Problems: Nahráváme velmi temnou desku

Právo, Šárka Hellerová

Poprvé se německá darkpopová skupina Blackout Problems představila českému publiku před sedmi lety na festivalu Rock for People. Naposledy loni jako předkapela Švédů Royal Republic. Již 27. února se vrátí do pražského klubu Rock Café. Před dvěma lety vydala druhé album KAOS a zpěvák Mario Radetzky Právu prozradil, že pracují na další studiové desce.

Foto: archiv kapely

Blackout Problems míří do Prahy. Kytarista a zpěvák Mario Radetzky vpravo.

Článek

Vaše turné začalo koncem ledna ve Velké Británii. Jaké je?

Jsme z něj nadšeni. Začínali jsme v Londýně, což pro nás není obvyklé, a navíc jsme nikdy předtím neabsolvovali své turné v tolika zemích. Někde už jsme hráli i vlastní koncerty, například v Praze, ale třeba v Paříži nebo Amsterdamu je to poprvé.

Jaké bylo loňské turné s Royal Republic k jejich albu Club Majesty?

Naprosto skvělé. Kapela, její tým i fanoušci k nám byli velmi vstřícní. Musím říct, že koncert v Praze byl jedním z vrcholů turné. Hráli jsme v Lucerně a nezapomenu, kolik schodů je potřeba sejít, než se člověk dostane do toho obrovského krásného sálu. Bylo vzrušující hrát pro tolik lidí. Nyní se k vám vracíme do Rock Café, kde si z minulého koncertu pamatuji, že je to také dost schodů pod zem. Jsem zvědavý, jestli přijde víc lidí než minule.

O čem jste snili v době, když jste v roce 2012 vydávali první EP Holy?

Nevím, jestli jsme vůbec přemýšleli o něčem jiném než o koncertování. Chtěli jsme skládat dobré písničky a hrát je lidem. Přáli jsme si, aby kapela fungovala, ale nemyslím si, že bychom tehdy měli nějaké větší cíle. Chtěli jsme dělat, co máme rádi, a zlepšovat se.

Vlastně je to stejné dodnes. Právě pracujeme na novém albu a mám stejný pocit jako před osmi lety. Chci napsat lepší písničky než minule a hrát je na turné. Nic se nezměnilo. Mimochodem, pokud album vyjde, doufám, že se na podzim vrátíme i do České republiky.

Kdy jste získal pocit, že kapela bude fungovat a mít úspěch?

Na tu chvíli pořád čekáme. Třeba nastane právě teď. Ale není to nejdůležitější. Podstatné je, že spolu vycházíme, rozumíme si a mezi naší prací a přátelstvím zůstává rovnováha. Je to pro mě důležitější, než abychom hráli na velkých koncertech. Protože i na turné v malých klubech se člověk může dobře bavit, když je s přáteli a fajn týmem.

Jak daleko jste s prací na novém albu?

Zatím jsme dokončili jednu písničku, která vyjde v březnu. Rádi bychom zbytek nahráli do konce dubna. Na skladbách pracujeme už asi rok a půl, už je čas jít do studia. Myslím, že nám pod rukama vzniká velmi temná deska, která odráží okolní dění. Globální politické dění nás nenechává klidnými a na albu se mu budeme věnovat.

O čem je ta píseň, kterou jste dokončili?

Jmenuje se Murderer. První část reflektuje projevy rasismu, kterých jsme svědky nejen v Německu. Lidé mají pocit, že mají právo napadat lidi z jiných zemí. V roce 2016 nás šokovala Pegida a její mnohatisícové pochody ulicemi. Loni se v ulicích ale začalo objevovat jiné hnutí – Fridays for Future. Tvoří ho zejména mladí lidé, kteří vyrazili do ulic z dobrých důvodů a s dobrým úmyslem. Jejich hesla nejsou nenávistná, myslí na budoucnost. Ta proměna pro mě byla velmi inspirující. Píseň končí slovy respekt a lásku pro všechny, což by měla být běžná věc, ale bohužel není.

Na co se na turné nejvíc těšíte?

Mám nejradši, když všichni začnou šílet a vypukne tak trochu chaos, kdy není úplně jasné, kdo je publikum a kdo kapela. Hranice mezi pódiem a hledištěm zmizí a zbyde jenom místnost narvaná lidmi, kteří se baví přítomným okamžikem, povzbuzují se vzájemně k bláznění a užívají si svobodu. Na koncertech nezáleží na tom, jak vypadáte, odkud jste či kolik vám je let. Prostě tam jen jste a bavíte se s ostatními.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám