Hlavní obsah

Skelety paměti v náručí kočičích madon

Východočeská galerie v Pardubicích připravila v domě U Jonáše výstavu sochaře, restaurátora a hudebníka Libora Krejcara Skelety paměti, kterou je tam možné si prohlédnout do 6. února. Tato expozice se opírá v první řadě o sérii dřevěných skulptur koček Pantheria a bust z polychromované sádry Pantheria-Madony.

Foto: Jan Šída

Libor Krejcar vytvořil busty koček z polychromované sádry (Pantheria-Madony, 2002–2007).

Článek

Kočka byla ve starém Egyptě posvátným zvířetem slunečního boha Re a bohyně Bastet. A byla také mystickým zvířetem noci. Výtvarník tohle bezpochyby dobře ví, takže tohoto živočicha pojal coby hrdou a absolutně svobodnou bytost.

Pantheria-Florentina, socha odlitá z bronzu, našla svou inspiraci ve florentinských rámech, které autor jako restaurátor renovoval v jedné zámecké kapli. Figura kočky má na sobě podobné ornamenty jako výše uvedený doplněk obrazu a vypadá jako Johanka z Arku v rytířské zbroji.

V jednom ze sálů trůní hned pětice kočkovitých šelem (tentokrát ze dřeva) a celková kompozice evokuje jakousi archaickou svatyni. Díky tomu, že tvůrce vytvořil perforované skulptury, odlehčil celkovou hmotu, a proto působí zvířata velmi elegantně.

Ovšem to nejlepší čeká na návštěvníka výstavy ve sklepě. Jako by člověk sestoupil do podsvětí mezi bohy záhrobí. Dvě řady bělostných skulptur lemují kamenné zdi. Každá kočičí bohyně má v náručí (nebo v útrobách) vždy jednu věc, která ji do jisté míry může charakterizovat.

První z nich zdobí na hrudi lidská lebka a němými ústy říká Memento Mori (Pamatuj na smrt). Další zase kostru krysy, což je znamení z čínského horoskopu. Lidé v tomto znamení se prý těší velké úctě, někdy skrývají i tajemství. Snad proto leží krysy na zádech v pohodlné poloze a mírně stočené tělíčko evokuje určitou intimitu.

Ideová podstata jednotlivých artefaktů se dá bezpochyby vysvětlovat mnoha, třeba i protichůdnými, způsoby. Autor si toho je dobře vědom, a proto nechal napsat na stěnu text, ve kterém konstatuje, že nechává jen na lidech, z jakého úhlu se chtějí na jeho díla dívat, a protože to nejsou kinder vajíčka, nepřikládá návod.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám