Hlavní obsah

Salgado na kolejích

Právo, Zdenko Pavelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kocourkovsky zmatených českých oslavách-neoslavách 1. máje 2005 se nejdůstojnější připomínkou vzniku tradice Svátku práce stala první květnovou neděli v podvečer na pražském Hlavním nádraží vernisáž výstavy jednoho z nejvýznamnějších současných fotografů světa, Brazilce Sebastiaa Salgada (1944).

Článek

Z původního projektu o 250 fotografiích Workers (Dělníci; poprvé byl představen v roce 1993) vybrala fotografova manželka a kurátorka výstavy Lélia Wanick Salgado kolekci 81 snímků pro českou putovní expozici, která se představí ve 12 českých městech.

Prestižní Leica Gallery Prague dostala loni výpověď z Pražského hradu a problém s výstavním prostorem vyřešila pro Salgadovu výstavu způsobem mimořádným. Ministr dopravy Šimonovský podpořil a České dráhy uskutečňují ojedinělý projekt: pro výstavu upravily tři vysloužilé poštovní vagóny a k nim připojily Dubčekův salonní vůz. V něm je jako doplněk hlavní expozice výstava fotografií Jaroslava Kučery Vagóny pro Salgada - až nečekaně se Salgadem korespondující záběry z haly v pražských Bubnech zachycující dělníky při rekonstrukci vozů.

Salgada představila Leica Gallery Prague poprvé české veřejnosti s velkým návštěvnickým ohlasem v roce 2001 cyklem Exodus v pražském Mánesu. Tehdy autor do Prahy ještě nepřijel, ale letos se vernisáže účastnil a s potěšením ocenil demokratický způsob výstavy a radost měl i z katalogu, který jako jeho první českou publikaci vydalo nakladatelství Kant.

Projekt Workers vznikal šest let v sedmadvaceti zemích a Salgado jej vytvořil jako poctu lidem práce: Tyto snímky jsou historií jedné epochy. Jsou vizuální archeologií doby v historii známé jako průmyslová revoluce, doby, ve které práce rukou mužů a žen byla středem světa. Struktura výroby a její účinnost se proměňují a s nimi i způsob práce. Vysoce industrializovaný svět pádí rychle vpřed k budoucnosti. Planeta tak zůstává rozdělená: první svět v krizi z nadbytku, třetí svět v krizi z nedostatku, a na konci století druhý svět - založený na socialismu - v ruinách.

Výstavní vagóny budou otevřeny od 10 do 20 hodin, další informace na www.lgp.cz .

KUDY VLAK POJEDE

Na pražském Hlavním nádraží stojí vlak s výstavou Sebastiaa Salgada do 8. května a jeho dalšími zastávkami budou Hradec Králové (11.-15. 5.), Olomouc hlavní nádraží (18.-22. 5.), Ostrava hlavní nádraží (25.-29. 5.), Brno hlavní nádraží (1.-6. 6.), Jihlava (8.-12. 6.), České Budějovice (15.-19. 6.), Český Krumlov (22.-26. 6.), Karlovy Vary dolní nádraží (1.-10. 7. během Mezinárodního filmového festivalu), Plzeň (13.-17. 7.), Ústí nad Labem západ (20.-24. 7.) a Uherské Hradiště (26.-31. 7. během Letní filmové školy) a na podzim se připravuje jeho cesta po Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám