Hlavní obsah

S Kamarádem do hor a pouští

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už potřetí vystavuje Ladislav Kamarád svoje velkoplošné fotografie pozemských krás v Ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné v Praze. Na 42 snímcích - obrazech shrnul svoje dojmy z cest do Himálaje, Jižní Ameriky i africké pouště v Nam ibii.

Foto: HZS Zlínského kraje, MP Zlín

Vyvrácené stromy odstraňovali hasiči.

Článek

Nejednou při tom podal až kaskadérské výkony, aby záběr byl podle jeho nejlepších představ. Je zřejmě jediným fotografem, který s kompletní profesionální výbavou zdolal bez kyslíku i osmitisícové vrcholy. Objektivy, fotoaparáty a stativy představují 30 kilogramů zátěže navíc...

Kamarád pracuje na svém obraze krajiny až do poslední chvíle. V ateliéru pomocí digitální techniky dopracovává dokonalost fotografie do absolutních fines.

Estetika nade vše

Tvrdí, že nejmodernější technologie využívá jako klasický malíř svoji paletu. Estetizace přírody je jeho hlavním cílem. Trochu v tom připomene barokní krajináře, kteří přírodu považovali za nedokonalou a potřebovali ji zušlechťovat, aby se víc podobala dílu božímu.

Někdy v tomto ohledu Kamarád sklouzne až do extrému, takže snímky občas připomenou romanticky nasládlou reklamu na cigarety Marlboro. Většinou je však výsledek velmi přesvědčivý. Krása a Harmonie byly zřejmě sudičkami při Kamarádově narození.

Autor má na výstavě i několik snímků české krajiny. Ale nejsou atraktivní, téměř lze říci, že běžné. Takže na místě, kde fotografuje, hodně záleží. Nejvýrazněji působí snímky, kde panorama krajiny kombinuje s přírodním detailem a kde celkovou plošnost potlačí a zachová hlubokou perspektivu. Výstava potrvá do do 16. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám