Hlavní obsah

Rudy Linka je velvyslancem dobré vůle

Právo, Radmila Hrdinová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí v Černínském paláci v Praze jmenoval vyslancem dobré vůle jazzového kytaristu Rudyho Linku. Smyslem této čestné funkce je šířit dobré jméno České republiky za hranicemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček a hudebník Rudy Linka.

Článek

„Toho jmenování si velmi vážím, protože umocňuje to, co po celý život dělám. Ne že bych po něm začal dělat něco jiného, ale je to potvrzení smyslu té činnosti. Hudba je věc, která spojuje lidi více než cokoliv jiného a nepotřebuje žádné vysvětlování,“ řekl devětapadesátiletý Linka.

V Česku založil jeden z největších hudebních festivalů, Bohemia Jazz Fest, který se koná každé léto na historických náměstích českých měst. Letos se uskuteční jeho patnáctý ročník.

Linka, který v květnu oslaví šedesáté narozeniny, odešel v devatenácti letech z tehdejšího Československa a přes Švédsko doputoval do Ameriky. Hudbu studoval na pražské konzervatoři u Karla Velebného, ve Stockholmu a nakonec na prestižní Berklee College v Bostonu. Soukromé lekce kytarové hry dostával i od legendárního Johna Scofielda.

Prvními vyslanci dobré vůle se loni stali zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová, sedminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková a choreograf česko-nigerijského původu Yemi A. D. Mandát mají všichni na jeden rok s možností prodloužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám