Hlavní obsah

Robbie Williams nadchl diváky písněmi i otevřeností

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezmála dvouhodinové vystoupení a plnou náruč svých nejsvůdnějších a nejslavnějších písniček nabídl v úterý večer vyprodané pražské T-Mobile Areně anglický zpěvák Robbie Williams. Dobrých padesát procent ze třinácti tisíc diváků za ním přijelo ze zahraničí.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Jak jednoduše a rychle se dá ryba zpracovat, objasní na Rybích hodech odborníci

Článek

 Při svém prvním koncertním vystoupení v Česku prokázal, že pověsti, které jej i jeho kariéru provázejí, nelžou. Na pódiu působil elegantně a přitom velmi rošťácky, mezi skladbami se bavil na účet svůj i diváků, mimoděk předvedl malé herecké etudy a řemeslně zvládl i pasáže, o nichž by si člověk dovolil před koncertem pochybovat. Byla to úžasná podívaná, jeden z koncertních vrcholů letošního roku.

Na začátek zařadil píseň od Queen

Ve čtvrt na deset se na oponě, jež zatím zakrývala pódium, a dvou postranních projekčních plátnech objevilo černobílé Williamsovo logo s nápisy "love/hate" (láska/nenávist).

Odhalená scéna pak představila dokonale vyzbrojenou doprovodnou skupinu, v níž si vedle tradičních popových nástrojů našli místo i dámská vokální dvojice, rocková sekce a perkusionista. Na kovové konstrukci nad jejich hlavami frajersky postával miláček Robbie. V kapuci trochu tajemný a nečitelný.

To byl začátek. Na úvod tradičně zapěl Let Me Entertain You a po vzoru všech zahraničních es dorazivších do Prahy prohodil pár českých slůvek. "Ahoj, my name is Robbie Williams," zahřímal a první dívky v publiku umdlévaly v návalu vysněné rozkoše.

Bez pauzy pokračoval skladbou Let Love Be Your Energy a poté poprvé přiměl diváky ke skandovanému potlesku. Bylo to třeba, protože zabrousil k oblíbeným Queen a jejich rytmické hymně We Will Rock You. Mercuryho zřejmě obdivuje. Když  diváky pro rozehřátí a podráždění rozezpívával, volil mimo jiné těžké pasáže z Bohemian Rhapsody, zlatého vejce tvorby Queen.

Robbie vyzradil, kde bydlí

Koncert nabral spád, Williams se stal ještě větším miláčkem, než se dalo do okamžiku startovního výstřelu tušit, a dělalo mu to dobře. Jako obvykle, i v Praze se mezi písněmi dobře bavil a něco vtípků rozpouštěl v nastalé přízni.

Nabídl se jako milenec, neboť prý nemá děvče,  líbal jednu z fanynek, půjčil si od diváka mobilní telefon, zavolal na první volitelné číslo a někomu zřejmě přivodil srdeční slabost, když jej pozdravil celým jménem. Pohledný páreček nutil neagresivní formou k svatbě a když partnerka mladíka řekla: Vezmu si tě, jestliže nám Robbie zazpívá na oslavě," přislíbil, že to udělá, i když přes satelit.

Když vzal ve druhé části do ruky kytaru, improvizoval a prozradil, že by se do Prahy rád vrátil a že bydlí v hotelu Four Seasons. To, co tým kolem něho úzkostlivě tajil, vyzradil Williams třinácti tisícům dychtivých jen tak, bez úplatku.

Při dojemné She's The One se padesátiletý tlouštík na ploše rozvzlykal jako malý kluk dojatý silou lásky. Williams to brzy vrátil. Když dozpíval v základní části poslední skladbu Feel, doprovodná skupina odešla, ale on stál v němém úžasu na pódiu a užíval si aplausu i obdivu. V očích se mu zračilo dojetí.

Samozřejmě přidával. S tanečnicemi převlečenými za králíky i báseň o nebi Angels.

Opravdový talent a profesionál

O Williamsovi se toho napsalo mnoho, jak se na celebritu sluší a patří. Pokud skutečně trpí depresemi, na pódiu se jich dokázal zbavit na požádání. Tam je osobností par excellence, floutkem s výrazem sňatkového podvodníka i chlapíka zahnaného do kouta a trpícího z velké popularity. Když se v pauzách mezi písněmi občerstvoval v improvizovaném baru a přitom se přičesával před přistaveným zrcadlem, jako by mu patřil celý svět.

Tahle sympatická hvězda ale umí. Čert vzal období, kdy byl v první půli devadesátých let v chlapecké skupině Take That přijímán jako nezbytný outěžek. Prošel si alkoholovou a drogovou závislostí, poznal, zač je toho loket a objevil svůj talent. Když zazpívá, muži závidí a dámy polknou naprázdno. Je pozoruhodné, že to dokáže i při živém vystoupení. Jeho hlas je mohutný a pevný, v případě potřeby rockersky nakřáplý, aby na něho nikdo nemohl.

Pražský koncert byla moderní popová show, patřičně nasvícená, okázalá a monstrózní. Doprovodný orchestr Williamse bravurně jistil, vokální ženské duo odvedlo více práce, než bylo možné letmo odhalit, a skladby byly věrné originálům z desek.

Co víc chtít?

Robbie za zavřenými dveřmi

Před koncertem se Robbie Williams setkal se zástupci české pobočky své vydavatelské společnosti EMI, se kterou loni podepsal exkluzivní smlouvu na osmdesát miliónů dolarů. Mimochodem nejvyšší v historii hudebního průmyslu vůbec.

Darem obdržel láhev becherovky, kšiltovku a dvě trička s emblémem Prahy. Nejvíc jej potěšil alkohol. Když se dozvěděl, že je bylinkový, rozhodl se jej použít na hlasivky ještě před koncertem.

"Umí tady lidé anglicky?" ptal se, aniž by tušil, že hala je z poloviny naplněna cizími státními příslušníky, kterým shakespearův jazyk nedělá problém. "Bylo by to dobré, protože mám nachystaných pár fórů."

Usmíval se a byl veskrze příjemný. "Vím, že je koncert už dlouho vyprodaný. Je škoda, že nemůže být venku. No co, budu muset přijet v létě," prohodil a vypadalo to jako slib. "V Budapešti byli lidé úžasní a doufám, že mě ani v Praze nezklamou." V Maďarsku vystoupil den před Prahou.

Jistě nezklamali, však na konec koncertu vystavil českou státní vlajku na důkaz díků. Jeho výkonu se v publiku vedle Karla Gotta a dalších českých celebrit obdivoval i jezdec formule 1, Skot David Coulthard: "Viděl jsem jeho koncert v Dublinu. Byl skvělý, a tak jsem se přijel podívat, jestli bude tak dobrý i v Praze," řekl pilot.

(jaš)

Reklama

Související témata:

Související články

Hvězda Robbieho Williamse nehasne

Z jedné z tuctových chlapeckých skupin, které brzy upadnou v zapomnění, se vypracoval na světově uznávanou celebritu a se svými nahrávkami sklízí obrovský...

Robbieho Williamse na pódiu obtěžovala fanynka

Britský zpěvák Robbie Williams musel během svého vystoupení v Amsterdamu za vlasy odtáhnout fanynku, jež ho začala na pódiu sexuálně obtěžovat. Krásnou Sabine...

Výběr článků

Načítám