Hlavní obsah

RECENZE: Zpovědi trosky po čtyřicítce – britský humor s americkým happy endem

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nell je čtyřicet a něco a její život se nevyvíjí tak, jak si v mládí představovala. Zkrachovalo jí podnikání, zrušila zásnuby a vrátila se po pěti letech z Kalifornie zpět do Londýna. Je bezdětná, single, bez práce, žije ve sdíleném bytě z peněz půjčených od rodičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandra Potterová

Článek

Kniha Zpovědi trosky po čtyřicítce britské autorky Alexandry Potterové je od začátku tím, co slibuje. Tedy oddychovým čtením pro ženy s přídavkem nějakého toho poučení, jak ve středním věku žít a nezbláznit se z toho. Autorka již v prologu přiznává, že se necítí být životním koučem ani odbornicí na cokoli a že chce jen upřímně a s humorem popsat to, jak se sama cítí.

A navzdory podtitulu knihy s názvem Je načase zamilovat se do svého života se čtenářky opravdu nemusí bát, že budou zahlceny životními moudry a motivačními citáty. Ty totiž hlavní hrdinka přímo nesnáší, zejména hashtag #pozehnana.

Se svým osudem se vyrovnává natáčením rozhovorů, v nichž si dělá legraci nejen z neustálého tlaku okolí a sociálních sítí, na nichž se všichni prezentují jako #vitezvehrezvanezivot, ale zejména ze sebe a své situace.

Foto: Práh

Obal knihy

Do poloviny je kniha docela vtipná, události mají spád, dobře se čte. Čtenářky se s Nell mohou v mnohém ztotožnit a sdílet její suchý humor. Pak ale jako by autorka zapomněla, že pochází z britských ostrovů, a kniha zamíří do kategorie soap opera.

Naprosto předvídatelný vývoj míří k sladkému happy endu, a to ve všech oblastech hrdinčina života. Modlitby, aby aspoň něco nevyšlo a nezapadlo do předem vytyčeného rastru, že všechno zlé se v dobré obrátí, zůstanou bohužel nevyslyšeny. Škoda, protože tím autorka nakonec sama ženy podcenila.

Alexandra Potterová: Zpovědi trosky po čtyřicítce
Práh, překlad Daniela Reischlová, 368 stran

 Hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám