Hlavní obsah

RECENZE: Travič. Tajemství vryté pod kůží

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florence Loveladyová se vrací do města, kde začínala svou policejní kariéru. Má podezření, že kostry nalezené u někdejšího sirotčince nejsou tak staré, jak se zdálo. Na stopu policistku přivedl sériový vrah, s nímž se i po uvěznění pravidelně potkávala a kterému těsně před smrtí slíbila, že jeho podezření prověří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sharon J. Bolton

Článek

Vrátit se do Sabdenu, severoanglického městečka opředeného temnými tajemstvími, není ovšem zrovna bezpečná záležitost. Florence tam před třiceti lety málem přišla o život a není vyloučeno, že jí o něj bude usilováno i tentokrát.

Stejně jako Florence se na místo činu vrací i autorka knížky Travič Sharon J. Boltonová. Vydává se zpátky do rodného kraje, aby si splnila dávný sen – napsat knihu o čarodějnicích, protože s historkami o nich vyrůstala. Vždyť hrabství Lancashire, odkud pochází, je proslulým čarodějnickým krajem.

Autorka dokazuje, že se od rodné hroudy nelze jen tak odtrhnout. A že to, odkud pocházíte, máte vryto pod kůži. Minimálně tím, že její atmosféru dokážete skvěle vetknout do knih. Sharon J. Boltonová tak předkládá knižní sérii, která je mysteriózní, napínavá a tajemná, podobně jako místa autorčina dětství a dospívání.

Stejně jako předchozí díl série, Rakvář, i Travič se odehrává ve dvou časových liniích, koncem 60. let a o třicet let později. Jedna v době, kdy mladá Florence začíná u policie a musí se těžce prosazovat v do té doby téměř výhradně mužském světě.

Ve druhé linii je z ní vysoce postavená policistka, která by starosti z mládí mohla hodit za hlavu, ale Sabden ji poutá pevněji, než by si sama přála.

Foto: Domino

Obal knihy

Není v tom sama. Společně s ní se tam na pohřeb otce, sériového vraha, vydává i Cassie, která tam třicet let nemohla vstoupit. Osudy obou žen se prolnuly už tehdy a prolnou se zase. Stejně jako se prolínají oba díly knižní série.

Travič na Rakváře navazuje, ale zároveň ho v některých momentech předchází. Časové linie se překrývají a knihy jsou tak mnohem provázanější, než bývá u podobných sérií zvykem.

Sharon J. Boltonová napsala povedený thriller, který způsobí lehké mrazení v zádech. Je tak akorát detektivní jako mysteriózní. Děj se občas záměrně rozutíká několika směry, ale sejde se na tom jediném možném místě. Navíc u velmi slušné pointy.

Sharon J. Bolton: Travič
Domino, překlad Květa Palowská, 448 stran, 359 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám