Hlavní obsah

RECENZE: The 1975 upekli dort bez zajímavé chuti

Právo, Jaroslav Špulák

Britští The 1975 si za posledních několik let získali na hudební scéně renomé. Jejich tvorba je moderní, přitom ctí popové, rockové i taneční tradice. Novinka Notes On A Conditional Form měla být jejich velké dílo. Nakonec je to však pouhý pokus spojit mnoho různých nápadů.

Foto: archiv kapely

The 1975 jsou hvězdy současné britské scény.

Článek

Zpěvák a kytarista Matt Healy a spol. přišli se svým debutem 1975 (2013) jako kytarová skupina oprašující módu osmdesátých a devadesátých let. Písně byly o lásce, sexu i zábavě a Healy měl takové charisma, že se za ním schovalo i to, jak moc ho inspirovali U2 nebo INXS.

Na druhém počinu s předlouhým názvem I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It (2016) přidali elektroniku a vymysleli náročnější aranže. Na A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018) se pak více přimkli k popu, ale dál se tvářili hodně alternativně, protože je zřejmě zasáhla přirozená osobitost Radiohead.

Foto: Polydor

Obal nového alba.

Čtvrté album Notes On A Conditional Form bylo od počátku koncipováno tak, aby se stalo opusem magnum kapely. První singl vyšel už v srpnu loňského roku, a než album vyšlo, venku jich bylo sedm. Premiéra kolekce byla několikrát odložena, nejprve v důsledku interních rozhodnutí, poté kvůli pandemii. Pořád se ale něco dělo.

Healyho texty se zaměřily na problém odcizení, funkci kultury či povrchnost mezilidských vztahů. Dokonale to koresponduje se současným stavem světa. Kritizují moderní společnost, analyzují online vztahy, zaměřují se na problémy sexuálních menšin, slávu. Healy jako by chtěl být u všeho.

Intro nazvané The 1975 (intra všech desek kapely mají stejné názvy) obsahuje hlas Grety Thunbergové, jež upozorňuje na ochranu klimatu. Poté se skupina pokusila prozkoumat širší hudební spektrum a vtlouci ho do dvaadvaceti písní. I ohledem na to, že osmdesátiminutová stopáž alba je nemoderní, vznikl ale jen nudný hudební mix, jenž se při poslechu drolí.

The 1975 v něm mají emocoreovou skladbu People, akustickou Jesus Christ 2005 God Bless America, dancehall Shiny Collarbone, plochou elektroniku Bagsy Not in Net, šansonově laděnou The Birthday Party i hitovku If You are To Shy (Let Me Know).

Je to vášnivě i rozmařile sestavená deska bez výrazné chuti, v níž se i lepší nápady ztrácejí. Je to i zkouška toho, zda jsou ještě dnes lidé ochotni věnovat čas poslechu celého alba.

The 1975: Notes On A Conditional Form
Polydor, 80:30

Hodnocení: 40 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám