Hlavní obsah

RECENZE: Tajemství staré bambitky. Slabý scénář, přesto pohádka potěší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na první svátek vánoční roku 2011 odvysílala Česká televize pohádku Tajemství staré bambitky, byl to mimořádně velký úspěch. V premiéře ji vidělo 2,73 milionu diváků od čtyř let výše a porazila i pohádku štědrovečerní.

Tajemství staré bambitky 2 Video: Bioscop

 
Článek

Od té doby se k ní děti rády vracely, o čemž svědčí již osmnáct repríz, pokaždé se zhruba milionovou sledovaností. I proto se scenárista Evžen Gogela a režisér Ivo Macharáček rozhodli spravedlivého a čestného loupežníka Karabu (Ondřej Vetchý), proradné rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus) a další povolat zpět. Tentokrát už ale nikoli na televizní obrazovku, ale do kin, kde právě dnes pohádka startuje.

Z prince Jakuba mezitím vyrostl mladý král (Tomáš Klus), který si vzal Karabovu dceru Aničku (Kamila Janovičová) a mají spolu dceru Johanku, jež miluje svého dědečka i příběhy, které jí ve své chalupě, kde se věnuje hrnčířskému řemeslu, vypráví.

Vyhnaní rádcové se po letech potulování rozhodli zase někde zaškodit a vyrabovat jiné, sousední království. Tam vládne mladá královna Julie (Veronika Kubařová), smolařka, které se všichni urození nápadníci bojí, protože nosí smůlu i jim. A tak je osamělá Julie náchylná poslouchat toho, kdo se jí vloudí do přízně.

Scenárista filmu Evžen Gogela (tři Kameňáky, Intimity, seriál Helena) bohužel nepatří ke špičce oboru a Ivo Macharáček zjevně také ne, v profesi režiséra se mu daří lépe. Zápletka jejich nejnovějšího scénáře používá prakticky všechny již mnohokrát použité pohádkové modely a v potřebě je propojit přeskakuje z jedné dvojice na druhou spíše seriálovým než filmovým způsobem.

Snaha zaujmout i dospělé nebo starší diváky se opírá o omleté společenské špílce, ale vůbec nejhorší je jazyk. Chvílemi postavy používají mluvu „pohádkovou“, chvílemi zase současný jazyk, v němž nechybějí „blbečkové“ a podobně. Je to podbízivé, je to špatné a děje se to bohužel velmi často. Jenže kde jinde než v pohádce by se mělo mluvit hezky česky? Bez archaismů, kterým děti nerozumějí, ale také bez současného slangu.

Přesto není Tajemství staré bambitky 2 špatné. Zásluhu na tom má především herecké obsazení, v němž vyniká suverénní Ondřej Vetchý, který se s Karabou už od prvního filmu sžil, a Veronika Kubařová, která svou Julii hraje jako „vozembouch“, který spadne a zakopne, kde může, ale baví, aniž by sklouzla ke karikatuře.

Tomáš Klus je sice na krále již poněkud stereotypně troubovitý, ale zejména divačky nepochybně potěší. Písničky Václava Noida Bárty v jeho podání jsou jednou z radostí celého filmu. Herecky méně přesvědčivá je Kamila Janovičová jako královna, zato osmiletá Valentýna Bečková, která hrála například Rozárku v Ženách v běhu, je už zkušenou dětskou hvězdičkou. Vladyka s Lábusem v rolích rádců opět pobaví, stejně jako několik opravdu vydařených vtipů.

Tajemství staré bambitky je oproti prvnímu filmu logicky (protože jde do kin) výpravnější, Macharáček točil v atraktivních lokacích na osmi různých místech včetně skanzenu v Přerově nad Labem nebo zámku v Jindřichově Hradci. Nechybí ani dětmi milovaná zvířata. Pohádka se jim tedy bude určitě líbit.

Tajemství staré bambitky 2
Česko 2022, 100 min., Režie: Ivo Macharáček, hrají: Ondřej Vetchý, Veronika Kubařová, Tomáš Klus, Jiří Lábus a další

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám