Hlavní obsah

RECENZE: S pokorou se obracím k lidem na Zemi

Právo, Zora Göthová

Americká autorka sci-fi Becky Chambersová přináší po oceňované sérii Poutníci drobnou novelu, která čtenáře vezme do hlubokého vesmíru.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Ariadne a její tři kolegové jsou členy týmu, který je vyslaný k vzdáleným exoplanetám, aby na nich zdokumentoval možný život.

A případné podmínky vegetace na nich. Koncem jedenadvacátého století totiž mohou astronauti pomocí somaformace podnikat i vzdálenější cesty do vesmíru.

Nová technologie dokáže přizpůsobit lidské tělo různým a často nehostinným podmínkám, které panují na jiných světech. A protože Země je přelidněná, naděje se upínají k možnostem přesídlení z domovské planety na některou vzdálenější, nejvhodnější pro lidský život.

Knihy Becky Chambersové jsou velmi komorní. Ač sci-fi příběhy, v nichž najdeme mnoho mimozemských ras, stále v nich jde především o vztahy a charaktery. Novela S pokorou a nadějí je ještě komornější než předchozí romány, neboť zkušenosti nabité při objevování čtyř dalekých světů přijímáme od jediné osoby, která posílá na domovskou planetu zprávu, deník jejich mise.

V její práci a snaze ji doplňují další tři členové týmu, jejichž vztahy a zázemí Ariadne jen tak zlehka naznačuje. I tak se ale dozvídáme mnohé. To je velká schopnost autorky, umí na malém prostoru a někdy jen pomocí náznaků říct téměř vše. Provází nás velmi pozvolna, stejně jako cesta kosmonautů i novela plyne poměrně pomalu.

Neznamená to však, že by byla zdlouhavá či nudila. Naopak, velká dávka autorčiny fantazie, pomocí níž zve do cizích světů, je silným motorem skromné novely. A poselství, které čteme mezi řádky, je velice působivé.

Příběh působí místy až posmutněle, ale zároveň nepřestává doufat. S pokorou a nadějí se k lidstvu obrací vypravěčka a členka mise Ariadne, ale zároveň i autorka knížky Becky Chambersová ke svým čtenářům.

A činí tak velmi autenticky. Na konci knížky by jeden měl chuť odpovědět na otázky vznesené fiktivní astronautkou.

Becky Chambersová: S pokorou a nadějí
Host, překlad Lucie Bregantová, 176 stran, 299 Kč

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám