Hlavní obsah

RECENZE: Pokérované soukromé očko Lars opět v akci

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lars je přezdívka soukromého detektiva, bývalého poldy, který si velmi oblíbil metalovou hudbu. Kdo se v žánru trochu orientuje, musí mu být jasné, čí jméno si vzal tenhle ostrý chlápek za vlastní. Stačí říct, že kromě jiného je jeho velkým koníčkem bubnování a ta úplně nejlepší kapela je přece Metallica.

Foto: Mystery Press

Obal knihy

Článek

Lars pod palbou je v pořadí čtvrtá kniha ze série podepsané pseudonymním autorem Danielem Grisem. Kdo už četl předchozí díly, ví, co zhruba očekávat. Týpka, jenž si rozhodně nebere servítky a řeší zakázky, jako by se nechumelilo.

Stačí trochu provětrat kontakty a vrhnout se do víru událostí s bystrým úsudkem, připravenými pěstmi (kdyby náhodou) a hlavně velkou porcí poctivě dávkovaných hlášek. S tímto vybavením pak prosviští příběhem jak sprinter v té nejlepší kondici.

Larsův aktuální případ je pro něj možná trošku jiný. Zadání zní: nalézt jednu osobu, o níž má neznámý zadavatel k dispozici jen velmi málo údajů, a navíc po detektivovi chce, aby tentokrát z pátrání vynechal všechny své kámoše na policii, prostě nikdo o tom nesmí nic vědět. Pro někoho možná oříšek, ne tak pro Larse.

Ale i on tentokrát narazí a dostane se do situace, kdy si mnohokrát vyčte, že tenhle zpropadený případ měl raději nechat ležet.

Podobných typů detektivek drsné školy je sice nepočítaně a zajisté by se našly i lepší a propracovanější, nicméně Larsova série splňuje přesně to, co nabízí – nenáročné a zábavné počtení, u něhož se člověk zasměje a odkládá knížku s pocitem, že si časem rád přečte i další díly. Ač nejsou nikterak originální, valí se jako bowlingová koule po dobře namydleném povrchu. V přesně vyměřené dráze, která má jediný cíl, shodit všechny kuželky.

Čtvrtá kniha od Daniela Grise vyšla v poměrně krátké době po té předcházející, což se bohužel projevilo při redakci. Obsahuje nemálo překlepů, takže je jasné, že by si zasloužila pečlivější přípravu. Co ovšem zaráží nejvíc, je chybně napsané jméno frontmana Larsem milované kapely Metallica, jako James Hatfield, a to dokonce vícekrát, což je v tomto případě trochu až ostuda. Být Lars žijící postava, asi by vám za to, milí redaktoři Mystery Press, možná i vynadal. Příště klidně pomaleji, ale kvalitněji.

Daniel Gris: Lars pod palbou
Mystery Press, 240 stran, 299 Kč

Hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám