Hlavní obsah

RECENZE: Pointa se ztratila v obhroublém humoru

Právo, Lucie Zelinková

Francouzská spisovatelka Sophie de Villenoisy napsala cynický román o smyslu života současné ženy, která žije sama, bez partnera a rodiny. Své hrdince Sylvii vnukla myšlenku na plánovanou sebevraždu. Kniha Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok! je lehce obhroublým, humorným a zcela průměrným dílem, jemuž by lépe seděla forma povídky.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky.

Článek

De Villenoisy stvořila hrdinku, které po stránce materiální a pracovní nic nechybí, postrádá však smysl života a lidskou blízkost. Cítí se nehezká, nepřitažlivá, nemá partnera a v příběhu se s ní setkáváme v momentu, kdy ztratila otce a tím i posledního člena rodiny.

Dostává se do deprese, z níž nevidí jiné východisko než sebevraždu. Rozhodne se spíše pro formu navštívit psychologa, který chladně souhlasí s jejím sebevražedným plánem. Nejdříve jí však naplánuje řadu úkolů, jakýchsi výletů ze Sylviiny komfortní zóny. Na jejich základě pak sledujeme řadu více či méně humorných scén, které dostanou z komfortní zóny pravděpodobně i čtenáře.

Jednotlivé triviální úkoly jsou jednoduchým zdrojem komiky a pro jemnocitného čtenáře pravděpodobně příliš silným soustem. Autorka se nebojí zabrušovat do detailů nejrůznějších tělesných procesů, místy se v nich až vyžívá, a kniha tak nabírá poněkud obhroublejší ráz. Celý příběh vypráví z pohledu své hrdinky a jejích vnitřních monologů, které jsou hustě prostoupené nelítostnou sebereflexí a drsnějším humorem.

Román má zajímavou pointu, která v sobě nese navzdory všem prostým komickým scénkám oduševnělé poslání. Příběhu by však slušela spíše podoba povídky. Pro určitou vulgaritu a přízemnost totiž zůstává poselství jaksi osamocené a ve výsledku je toho celého tak nějak málo.

Sophie de Villenoisy: Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok!

Motto, překlad Šárka Belisová, 168 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení 45 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám