Hlavní obsah

RECENZE: Nijak revoluční Revoluce

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revoluce je pošmournou vizí nedaleké budoucnosti českého národa. Do velice honosného kabátu je v ní ovšem oblečen neduživý podměrečný žebrák.

Foto: Jakub Trpiš

Obal knihy.

Článek

Knihy často upoutají vzhledem, což je právě případ Revoluce. Poutavě obrazově vyvedená publikace, na kvalitním papíře, na první prolistování zaujme množstvím ne zcela tradičních prvků. Taktéž anotace knihy. Vypadá to na trefu do černého.

Jenže čtenář velice záhy zjistí, že krása obalu zdaleka neznamená odměnu v podobě výborné literatury. Text od počátku tak nějak drhne, běží sice překotně, ale po prvním kolečku už se mohutně zadýchává. Téma je nahozeno zajímavě, velice pravděpodobně se opírá i o současné politické poměry, takže by jeden čekal čtivý a svěží příběh. Vyprávění o Robertovi, který se z nevýrazného uhrovitého mladíka dostane pomocí různých intrik až na vrchol, je ovšem dýchavičné, zajíká se a nesune se kupředu.

Celou dobu to působí, že autor chce hrozně moc umět psát a snaží se, až pot stříká na všechny strany. Ale nějak to prostě neklape. Spíš převládá pocit, že věty sází jak brambory do řádku, co nejvíc a co nejrychleji. Chybí literární přesah, nápaditější hra s jazykem.

Revoluce působí, jako by byla složená jen z holých vět, což samozřejmě není, ale pachuť holého vyprávění přetrvává po většinu knihy. Jako by si člověk četl noviny s každodenní náloží událostí na politické scéně.

Revoluci by pomohlo výrazné prokrácení. Než se začne něco dít, vede k tomu úmorně dlouhá cesta. Zhruba ve dvou třetinách to konečně začne jakžtakž šlapat, děj má spád, je napínavý, jako by se autor konečně vypsal. Jenže pak přijde konec a to je opět kámen úrazu. „Cože?“ chtělo by se jednomu zařvat. Knížka Jakuba Trpiše Revoluce nenaplnila očekávání ani zdaleka, což je škoda, protože potenciál tam cítit je.

Chtělo by to lépe zacházet s postavami, a hlavně s jazykem. A umět občas proškrtávat.

Jakub Trpiš: Revoluce
Jakub Trpiš, 456 stran, 499 Kč

Hodnocení 40 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám