Hlavní obsah

RECENZE: MikAel kráčí mimo tuzemské zvyklosti

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct let trvalo, než pro sebe zpěvák Michael Foret našel ideální sound i výraz. V roce 2005 byl šestý ve druhém ročníku vyhledávací soutěže Česko hledá SuperStar, rok nato vydal profilové album Forte, o tři roky později kolekci Uvnitř a potom tak trochu zmizel z očí. Vystupoval však, pracoval, současně nabíral hudební i životní zkušenosti, jež potom přetavil v aktuální počin Easy.

Foto: Lucie Levá

Michael Foret vydal novou desku.

Článek

Spolu s producentem Luďkem Fialou pro něj zvolili svěží a moderní produkci, která zohledňuje základní rysy nejlepších popových písní hudební historie. Patrná je z ní láska k hudbě osmdesátých a devadesátých let, tedy doby, ze které dodnes přežila spousta skvělých kousků.

Potvrzuje to ostatně coververze písně Kiss That Frog od Petera Gabriela z roku 1993. Pomáhá mu v ní Markéta Plecháčová alias Marqet, jež strávila řadu let na postu zpěvačka kapely Verona a nyní je na sólové dráze. Sílu a smysl původní skladby zachovali, nadto jí s producentem Fialou dali modernější háv tak, aby přirozeně padla do celkového kontextu alba.

Foto: foto archiv umělce

Obal alba Easy.

Kiss That Frog, ale také skladby Easily, Rock Star či Light Up prozrazují, jak dobrý je MikAel zpěvák. Jeho výraz v sobě, pravda, nenese nic tak výrazně jiného, aby bylo možné označit ho za osobitý. Jeho charakterem je však přirozená lehkost, s jakou se do interpretace pouští.

Bez potíží zvládá popové polohy, pohrává si s funkem, souzní s elektronikou, která skladby nese, a umí jim hlasem přivodit i trochu tajemnou atmosféru, ke které ho inspirovala současná severská muzika.

Album Easy vlastně nezní jako deska natočená v České republice. Její produkce opouští hranice a míří dál. Jak bylo řečeno, s angličtinou v textech. Sice bez hlubokých či důležitých výpovědí, zato celistvě a rozhodně. Přínosné pro tento záměr také je, že obsahuje jen osm pečlivě vybraných písniček a nezatěžuje se takzvanými písněmi do počtu.

Zpěvák Michael Foret: Chci jít se svou muzikou ven

Kultura

Bonus v podobě česky zpívané Hrany přesto z kolekce trčí. Deska náhle změní náladu, protože na té skladbě je zajímavé jen to, že v ní hraje klavír a je zvukově v naprostém kontrastu s dalšími písněmi. Jinak je průměrná.

MikAel přesto zamířil mimo zdejší zvyklosti. Ctí pop, melodii, zpěv, nový sound. Easy je v tomto ohledu poctivý a zároveň odvážný počin.

MikAel: Easy
vl. náklad, 32:17

Hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám