Hlavní obsah

RECENZE: Krvavý zrod Československa

Právo, Jindřich Göth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti sta let od založení Československa se spisovatel Tomáš Bandžuch prostřednictvím (nejen) detektivky Dlouhý krok do tmy vrátil do bouřlivých událostí roku 1918.

Foto: Mystery Press

Tomáš Bandžuch: Dlouhý krok do tmy

Článek

Rakousko-Uhersko je na pokraji krachu. Kola dějin se s osudovým skřípotem pohnula vpřed a na spadnutí je vznik nového československého státu. Vše staré, prohnilé s visačkou c. k. musí ustoupit chystaným novým pořádkům. A ve víru těchto osudových událostí se prostý závodčí Jindřich Kališ z Lomnice nad Popelkou pouští do vyšetřování případu, který s pádem Rakousko-Uherska zdánlivě nijak nesouvisí.

Umínil si stůj co stůj vypátrat vraha textilní dělnice Marie Farské. Jak ale záhy zjistí, její násilnou smrt má na svědomí někdo, jehož role je v celém zamotaném příběhu důležitější, než se zprvu zdálo.

Dlouhý krok do tmy je zručně napsaný detektivní román s bohatě prokreslenými charaktery a sugestivně zachycenou atmosférou oněch dramatických časů, kdy, jak praví úvodní slova knihy, vše bylo, jak má být, a zároveň nic nebylo, jak má být. Loajální „vrchnost“ propadala panice, zatímco dělný lid „soudruhoval“ o sto šest a snil o revoluci, která přinese kýženou sociální rovnost.

Vražda nějaké Mařky Farské v tu chvíli zajímala jen málokoho. Jindřicha Kališe ovšem ano. Do jeho charakteru jako kdyby Bandžuch otiskl něco ze zarputilosti a mravní čistoty soukromých oček z rodu Phila Marlowa. Čím víc je Kališ bit a neprávem osočován, tím silněji touží celý tento případ vyřešit.

Kromě důrazu na postavy je Bandžuchovou další předností přirozeně plynoucí dialog a schopnost gradace děje. Je tedy pravda, že zejména v poslední třetině už Kališovi a jeho svérázné pomocnici Anně Malíkové notně pomáhá náhoda a z některých lapálií by za normálních okolností asi jen těžko vyvázli živí.

Otázkou nicméně je, co by byly ony „normální okolnosti“. Jejich vztah, zprvu plný napětí, pozvolna se ovšem proměňující v cosi zcela jiného, je dalším háčkem, díky němuž není tak úplně snadné knihu odložit.

Tomáš Bandžuch: Dlouhý krok do tmy
Mystery Press, 368 stran, 314 Kč

 Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám