Hlavní obsah

RECENZE: Každý máme svého vraha i pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt dítěte otřese snad každým člověkem. Zvláště když jde o sebevraždu. Jenže byla to skutečně sebevražda? Osmiletý autista napsal patnáctistránkový dopis na rozloučenou a na poslední cestu s sebou vzal i svou matku.

Foto: Alena Hrbková

Máša Málková (Laura Inescu) a Martin Dejdar (Dan Schwarz) v jedné z emočně vypjatých scén inscenace

Článek

To je výchozí situace hry Mléčné sklo, kterou v pátek 4. února poprvé uvedlo na jeviště Vršovické divadlo MANA v Praze. Autorem hry je filmový scenárista Marek Epstein (Václav, Anděl Páně II, Šarlatán), Mléčné sklo je jeho divadelním debutem.

RECENZE: Z Miláčka zůstal jen ambiciózní drzoun

Kultura

Hra má půdorys detektivky. Kapitán Schwarz (Martin Dejdar) pochybuje o sebevraždě a chce se za každou cenu dopátrat toho, co se skutečně odehrálo. Motivuje ho k tomu nejprve machinace s firemními účty ze strany chlapcova otce, posléze zájem o jeho matku Lauru (Máša Málková), která na rozdíl od syna akt přežila.

Hra se rozpadá

A tady začíná problém. Epstein do hry napěchoval množství motivů i klišé (problémový policista s temnou minulostí), od hospodářské kriminality přes život s autistickým dítětem, rodičovství, vydržované milenky, problémy gayské komunity, poměry za mřížemi – až po nezbytnou love story mezi policistou a atraktivní vyšetřovanou.

Hra se tak rozpadá mezi detektivku, psychodrama a filozofické pojednání o pravdě, přičemž autor cítí potřebu to vše ještě vylehčit humorem, místy násilným. Postavy jednají více z jeho vůle než z logiky situace či vztahů a těžkomyslné úvahy střídají poměrně banální repliky. A nakonec zůstane každé ze závažných témat pouze povrchně naznačené.

Foto: Alena Hrbková

Ondřej Černý (Ping Tom) vnáší do hry gayské téma i groteskní humor.

Režisér Ondřej Zajíc se z textu snažil dostat maximum, ale ne vždy se mu to podařilo. Dejdarův Schwarz střídá polohu drsného kriminalisty s unaveným lovcem, po večerech chodí do karaoke baru zpívat své oblíbené cajdáky, případně si doma zanotuje vodníka z Rusalky.

Gesto, jímž si hladí bolavý zátylek, opakuje stále dokola, a když se otočí k publiku zády, tak ho není do zadních řad slyšet.

Martin Dejdar se představí jako detektiv v Divadle Mana

Kultura

Máša Málková jako jeho protihráčka Laura hraje psychodrama s velkým expresivním nasazením, překlápějícím se do ne vždy únosného patosu. A celé je to zasazené do pochmurně tmavé scény, patrně se vše odehrává pouze v noci.

Marek Epstein je velmi úspěšný filmový a televizní scénárista, ale co unese divadelní jeviště, to ve své prvotině moc neodhadl. Dojem ze hry i inscenace je spíše rozpačitý.

Marek Epstein: Mléčné sklo
Režie Ondřej Zajíc, výprava Agniezska Pátá Oldak, dramaturgie Věra Mašková. Premiéra 4. února ve Vršovickém divadle MANA, Praha.
Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám