Hlavní obsah

RECENZE: Kapela Trivium vystavila stylovou kvalitu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za skladbu Betrayer měla americká metalová kapela Trivium v roce 2019 nominaci na cenu Grammy. Nezískala ji sice, nicméně korunovala tehdy svou důslednost na stylové cestě. Čtveřice z floridského Orlanda ctí heavy metal klasického střihu a zdokonaluje ho. I na svém devátém studiovém albu What The Dead Men Say.

Foto: archiv kapely

Skupina Trivium vystoupila několikrát v České republice.

Článek

V její hudbě jsou od roku 1999, kdy vznikla, vpletena všechna pozitivní stylová klišé. Na aktuální desce je vetkla do deseti skladeb, kterým takto vtiskla takovou sílu, že z výkonů všech členů leckdy běhá mráz po zádech. Klišé totiž přetavili v žánrové umělecké dílo.

A tak jsou na desce slyšet poctivá klasická kytarová sóla i jejich progresivní podoba odpovídající současnému přemýšlení metalových kytaristů, thrashové riffy vytvářející přepevnou zvukovou stěnu, co do úderů plné a funkční bubenické party, dvojšlapka, která je ještě víc stmeluje, a hutně pobrukující baskytarové linky.

To všechno dokreslují košaté aranže skladeb, které mimo jiné přinášejí zásadní dynamické změny, posuny nálad a s gustem odkrývají pasáže, jež se v jednotlivých písničkách objeví třeba jen jednou.

Foto: Roadrunner

Obal alba kapely Trivium.

Ve veškeré té dokonalosti se pak trochu topí nepříliš výrazný zpěv Matta Heafyho, stranou šla i ambice nabídnout ve skladbách nosné a výrazné melodie. Ne že by v nich nebyly vůbec, album What The Dead Men Say ale jako celek upřednostňuje kvalitu provedení před jakoukoli jinou přitažlivostí.

Je to výstava stylové kvality, která pozorného spotřebitele nepřestane bavit ani na okamžik. Nabízí totiž jednu hudební lahůdku za druhou. I v detailech.

Trivium: What The Dead Men Say
Roadrunner, 46:31

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám