Hlavní obsah

RECENZE: Hledání víry za časů vypjatého individualismu

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U komiksu Spiritistky se scházejí dvě autorky prosazující se na současném literárním a výtvarném poli. Spisovatelka Klára Vlasáková a ilustrátorka Juliána Chomová předkládají mysteriózní, obtížně uchopitelné dílo o životních ztrátách a pátrání po stavu mysli, jenž by nás v době prosycené zběsilým narcisismem přesahoval.

Foto: Lipnik

Obal knihy

Článek

Za Spiritistkami stojí Klára Vlasáková, která loni debutovala prózou Praskliny, oscilující mezi sci-fi, antiutopií a zamyšlením se nad ekologickými výzvami, a Juliána Chomová, jež spolupracovala například na zpracování osudu umučeného čihošťského faráře v počinu Dějepisné sešity: Toufar.

Společný komiks není příliš dějový, zato hloubavě vyjadřuje hledání čehokoli duchovního v přítomnosti poznamenané převládajícím individualismem, všeprostupujícím odlidštěním a mizením jistot u oficiálních institucí.

Pojednává o lehce pokrytecké ženě vystupující pod jménem Salvátora, tedy Spasitelka, bytosti navenek zdůrazňující nehmotný svět prostřednictvím obskurních seancí pro veřejnost, s nimiž brázdí republiku, a na stranu druhou se v zákulisí oddávající zcela světským rozkoším, jako třeba smaženému sýru.

Náhodné setkání s labilní Laurou, tiše truchlící nad tragickou smrtí dcery, jež měla za následek krach manželství s dívčiným otcem, vyústí v jejich pracovní spojení, kdy začne druhá postava ezoteričku doprovázet na spirituálním „turné“. Shodou okolností vyjde posléze najevo, že nadpřirozenými schopnostmi nedisponuje Salvátora, ale její racionální a přirozeně skeptická kolegyně. Obrací se mince.

Úsporný text Vlasákové opatřený Lauřinými koncentrovanými vnitřními rozpravami a podstatnými událostmi znamenitě rozvádějí kresby Chomové.

Ilustrátorka rovněž předává z reality jen to nezbytné, a naopak nechává naplno vydouvat pocity a pohnutky protagonistek skrze velké detaily nebo abstraktní křivky připomínající rozdivočelé mozkové neurony, chiméry narušující klid. Výjevy často nedotahuje do konce nebo je ukazuje v podobě zástupných symbolů, třeba když partnery před rozvodem představuje coby rozpadající se améby.

O autorkách, kterým se podařilo stylisticky sladit a do poměrně jednoduchého příběhového rámce zasadit mohutnější skryté významy, patrně ještě mnoho uslyšíme.

Juliána Chomová, Klára Vlasáková: Spiritistky
Lipnik, 248 stran, 799 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám