Hlavní obsah

RECENZE: Eros Ramazzotti s jistotou i rutinou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v listopadu vydal italský zpěvák Eros Walter Luciano Ramazzotti své dosud poslední album Vita ce n'è. Je čtrnácté v jeho kariéře a on se je vypravil propagovat na koncertní turné. V úterý večer dorazil do pražské O2 areny. Byla slušně zaplněná a upravená tak, že všichni příchozí seděli.

Foto: Bestsport

Eros Ramazzotti je nesporně výrazný a kvalitní zpěvák.

Článek

Brzy se ukázalo, že je to diskutabilní volba. Písně Erose Ramazzottiho jsou bezstarostné, láskyplné, džentlmenské a vpravdě popové s tradičním italským nádechem a texty v tom jazyce. Sváděly k tanci, pohybu a objetí mezi páry. To se však vsedě těžko provádí, a tak se brzy spousta fanoušků zvedla ze židlí i sedaček a vyrazila lehce rozvlnit své boky k pódiu.

Mimoděk je k tomu vybídl sám zpěvák, který hned na začátku koncertu sestoupil z velké scény k prvním řadám a zpíval divákům v nich sedícím rovnou do tváře. Dostali tak možnost si ho vyfotit, pořídit rychlé selfie a dotknout se ho, což bylo pro převážně ženské osazenstvo přitažlivé a bezpečně dobrodružné. A tak se lidé shlukovali na dosah pódia a očekávali, kdy Eros vykročí k nim. Mnozí z nich se dočkali.

Foto: Bestsport

Eros Ramazzotti zazpíval i své největší hity.

Ramazzottiho repertoár je daný. Příjemné popové písničky povzbuzuje svým výkonem živá kapela a sem tam kytarovým sólem i zpěvák. Nadto má velmi příjemný hlas, pevný, rozpoznatelný, intonačně jistý, chlapský, lehce nakřáplý, se sex appealem. S tímto vybavením v Praze interpretoval jednu skladbu za druhou, ale asi po hodině vystoupení se to ukázalo být poněkud stereotypní.

Ve svých písních totiž nepřekvapoval. Snad jen když I Belong To You zazpíval s jednou ze svých vokalistek, zasedl za piano v písni In primo piano nebo vzal do ruky akustickou kytaru a doprovázel se. Tyhle momenty sice byly zakomponovány v programu hned po sobě, velký kontrast mu však v důsledku nedaly.

Foto: Bestsport

Eros Ramazzotti na pódiu v pražské O2 areně.

Koncert byl předvídatelný, a vlastně ho z toho svým způsobem dostaly až finální skladby Fuoco nel fuoco, Cose della vita nebo Musica è. To proto, že mají hitovou fazonu.

Na velkém pódiu stáli muzikanti po obou stranách, na stupínku vpravo všem výtečně sekundovaly dvě vokalistky, přičemž duet si s Ramazzottim nakonec zazpívala i ta druhá, a projekce na LEDkovou stěnu uprostřed za zpěvákem byly z větší části kýčovité, tedy odpovídající obsahu skladeb a přímočarému romantickému cejchu Ramazzottiho písní i přednesu.

Foto: Bestsport

Pohled na pódium.

Obrazové upozornění na to, že světová moře ničí plasty a vzduch průmyslový výroba, bylo nicméně sympatické a v současné době na místě.

Byl to koncert, který potěšil Ramazzottiho fanoušky, o tom není sporu. Byl profesionální, ale bohužel i rutinní.

Eros Ramazzotti
O2 arena, Praha, 22. října

Hodnocení: 65 %

Zpěvák Eros Ramazzotti: Chci vás všechny slyšet zpívat se mnou

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám