Hlavní obsah

RECENZE: Bon Jovi vyrobili časovou kapsli

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože koncept patnáctého studiového alba amerických rockerů Bon Jovi nazvaného 2020 míří do současnosti a je jakýmsi zápisem doby, o hudebním posunu nelze hovořit. Kapela se drží svého rockového melodického stylu, osvědčeného zvuku a v náladě písní směřuje zpět do osmdesátých let, kdy žala největší úspěchy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bon Jovi

Článek

Naprosto charakteristickým znakem je zpěv Jona Bon Joviho, který má nadále potřebný drajv, jiskru i to příjemné nakřápnutí, jež bylo v osmdesátých letech tak sexy, že mu (obrazně řečeno) u nohou klečely davy dívek z celého světa. Tehdy ale od kapely dostávaly čitelné přímočaré písničky s texty o tom nejsladším, co život může dát. Dnes dostávají skladby méně nápadité a o tom, co je zlé.

Skupina už dnes nemá tak lehký písničkový rukopis, aby dokázala na desku natlačit hned několik případných hitů. Na novince má takové parametry snad jen Do What You Can, která má v sobě countryový nádech, jenž v současném trochu bezradném rocku funguje jako proud živé vody. Jinak je to sběr průměrných písní, které většinou převyšuje textový obsah.

Foto: Universal Music

Obal alba

Ambicí alba je zaznamenat pnutí doby. Politické, společenské, sociální, pandemické. Bon Jovi tedy zpívá i o strachu, který doprovází nástup koronaviru. Na to konto ale fanoušky uklidňuje a v písni Beautiful Drug jim radí, že nejlepší obrannou drogou je láska.

Písnička Unbroken je o nervozitě z toho, co člověk ve světě způsobil, Brothers In Arms zase připomíná stejnojmennou skladbu již neexistujících britských Dire Straits a v textu žongluje s tématem válek.

Tahle deska je časová kapsle, ve které je vše, na co dnes nechceme myslet. Vznikla kvůli tomu, méně kvůli touze přesvědčit, že na to kapela autorsky pořád ještě má.

Bon Jovi: 2020
Universal Music, 48:08

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám