Hlavní obsah

Radim Genčev z The Documents: Sdílíme hudbu s užším okruhem lidí

Právo, Jaroslav Špulák

Baskytarista Radim Genčev a klávesista Jan Johnny Bálek nejsou jen členy doprovodné kapely Xindla X. Sdružili se i v dalším projektu. Jmenuje se The Documents a pohybuje se v hudebních světech gospelu, neosoulu, r’n’b a jim příbuzných. Před několika dny vydal videoklip k písni Knowing, Growing.

Foto: archiv kapely

The Documents, Radim Genčev druhý zleva.

Článek

Počátky The Documents spadají do roku 2014. Genčev hrál tehdy v doprovodné kapele Eriky Fečové, ve které byla výrazná vokální sekce. Její součástí byl i v Praze usazený Američan Horek McWilliams.

„Znali jsme se už z dřívějších dob, ale až v kapele Eriky Fečové jsme se sblížili jako muzikanti. Zjistili jsme, že máme stejný pohled na věc. Začali jsme spolu trávit více hudebního času, psali jsme písničky, až jsme si jednoho dne řekli, že bychom se mohli spojit do nějakého projektu,“ vysvětlil Právu vznik The Documents Genčev.

Je i členem Maranatha Gospel Choir, gospelového sboru, který spolupracuje i s Xindlem X a momentálně pracuje na autorském albu. Hraje v něm i s Johnnym Bálkem, s nímž je hudebně spojený už řadu let. Bubeník Filip Ernst, podle Genčeva jeden z největších talentů současné scény, se přidal ze zmíněné kapely Eriky Fečové.

„Jamovali jsme, chodili do studia a já začal hudební střípky, které takto vznikly, uchovávat, až z nich vznikla deska,“ řekl Genčev. Pod názvem Signature vyšla v roce 2015. Potom začali koncertovat.

„Pohybujeme se v menších, nejčastěji jazzových klubech. Jsme typičtí představitelé undergroundu, nemáme snahu oslovit široké spektrum lidí. Hudbu děláme tak, jak z nás padá, a největší odměnou je radost, kterou nám dává. Naše ambice je sdílet ji s užším okruhem lidí,“ upřesnil Genčev.

Na prvním albu jsou pouze původní skladby. Většinu napsal Genčev, o texty se postaral McWilliams. Do studia nicméně přišla řada zajímavých hostů, například raper Jen Hovorka, bubeník Adam Koller, trumpetista Miroslav Hloucal a další.

Ve skládání svých písní pokračovali The Documents dál. Jedním z výsledků jejich práce je skladba Knowing, Growing, která vyšla nedávno opatřená videoklipem.

„Jako hosta jsme do ní pozvali Jena Hovorku, se kterým se skvěle spolupracuje,“ konstatoval Genčev. „Je to v širším smyslu slova fokus této doby. Je o tom, že by měl člověk chtít vědět víc, měl by mít hlad po informacích. Čím víc toho bude vědět, tím dál se může ve svém životě posunout.“

The Documents v klipu k písni Knowing, GrowingVideo: archiv kapely

Co pro The Documents hudba znamená? „Na první místě je kamarádství mezi členy kapely. Odtud se odvíjí pocit, že naše tvorba je souběhem našich hudebních lásek a cest. Každý z nás ji bere jako velkou součást svého života. Například Greg se narodil ve Washingtonu a miluje gospelovou muziku. A právě gospel je pro všechny z nás zásadní sdělení, které nás výrazně zasáhlo,“ dodal Genčev.

The Documents by rádi vydali další album. Jsou si ale vědomi toho, že takový způsob prezentace dnes není moc populární, a tak se nejspíš vydají cestou vydávání singlů. Koneckonců na jejím konci by vydání druhého alba klidně mohlo být.

Reklama

Výběr článků

Načítám