Hlavní obsah

Proč vlastně R.E.M. skončili? Stipe se rozpovídal

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Michael Stipe poskytl rozhovor americkému časopisu Rollingstone, v němž popsal konec jedné z nejlepších skupin 20. století a své plány do budoucna.

Foto: Profimedia.cz

Mike Mills, Michael Stipe a Peter Buck zůstanou kamarády i bez muziky.

Článek

„Proč bych musel psát písničky? Teď jsem se dostal do fáze, že nevím, co budoucnost přinese,“ řekl uvolněný Stipe. Mohl by se věnovat filmu nebo sochařství, ale v žádném případě nechce nahrávat alba jako sólista. „Jak by to znělo? Jako vyčpělí R.E.M.?“ kroutí hlavou.

V den, kdy ohlásili oficiální konec, Stipe zavolal pár přátelům, dal si kávu, pak se „hluboce nadechl a všechno to vypustil“. „Byl jsem v kapele od devatenácti. Pocítil jsem cosi významného - svobodu. Najednou jsem byl na volné noze. Setkal jsem se s Mikem Millsem (baskytarista) po dvou dnech a i on říkal: „Je to osvobozující.“

Připustil, že o rozpadu mluvili už mnohokrát, naposledy v roce 2008. Když začínal, netušil prý, kolik práce dá žít jako muzikant ve skupině. Cítil už jistou únavu. „Jsme už padesátníci a máme své životy,“ říká.

Vztahy mezi členy R.E.M. ale zůstávají výborné. „To se nemění. Příští týden se uvidím s Peterem, s Mikem jsme byli na večeři. Vztahy budeme udržovat dál,“ ujišťuje. Hrát prý nechce, něco mu však přece jen bude scházet: „Man on the Moon, vidět efekt té basové linky na moře lidí před vámi na konci koncertu. A je to přitom docela lehká písnička, je těžké to zazpívat špatně.“

R.E.M. se rozhodli odejít po téměř třiceti letech hraní. Se svými fanoušky se letos loučí  dvoudiskem Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, 1982–2011 se čtyřiceti songy. Je to první kompilace spojující všechny éry univerzitních indie rockerů - nahrávky pro IRS (1982–1987) i Warner Music (1988–2011).

Reklama

Výběr článků

Načítám