Hlavní obsah

Přijede indický kytarista Bhattacharya i Arméni na pomezí moderny a ethna

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový rok 2020 přinese i řadu koncertů exotických, originálních a progresivních hudebních skupin. V Praze zazní hudba s indickými, arménskými či tureckými kořeny.

Naghash ensemble

 
Článek

Je to world-music? Jazz? Art-rock? Klasika? The Naghash Ensemble (27. ledna v Rudolfinu) je nenapodobitelná a nezařaditelná skupina, která spojila magicky uhrančivé zpěvy s moderními a i tradičními nástroji z Arménie. Tři výborné zpěvačky a progresivní kapela, která se inspiruje ve středověku.

Kapelník, pianista a skladatel John Hodian vyrůstal v arménské rodině v USA. Zhudebnil básně z 15. století, jejichž autorem je kněz M’krtich Naghash. Prvky meditativní, připomínající až vážnou hudbu, se tu střídají s neklidnými pasážemi.

Foto: Rachot.cz

The Naghash Ensemble

Impulsem k založení The Naghash Ensemble byla Hodianova návštěva Arménie. Uslyšel tam zpěv Hasmik Baghdasaryan (jedné ze tří vokalistek skupiny) v přirozené akustice antického chrámu Garni z prvního století. V následujících letech Hodian hledal v knihovnách – od Jerevanu přes Berlín až po New York – texty, které by odpovídaly jeho vizi. Když objevil fragment díla středověkého básníka Naghashe, vryl se mu hluboko do paměti, a protože byl zrovna v Jerevanu, brzy dohledal i zbytek jeho celkem 16 básní.

Debashish Bhattacharya (5. března, pražský Palác Akropolis) je indický slide-kytarista. Do Prahy se vrací po vystoupení na Respect festivalu, tentokrát ale přijíždí se zbrusu novým projektem Joy Guru, na němž ho doprovázejí jazzmani z Polska. Propojení Indie a jazzu navazuje na nejlepší tradice Mahavishnu Orchestra či Shakti.

Debashish Bhattacharya byl nominován na Grammy a získal ceny BBC Radio či Songlines Music Award.

Foto: Rachot.cz

Baba Zula

Istanbulští Baba Zula (3. února, Palác Akropolis) propojují psychedelický rock, dub, reggae a elektroniku. K hudbě přidávají i divadelní prvky, břišní tanečnice, extravagantní kostýmy, a někdy dokonce instantní malby realizované přímo během koncertu.

Skupina používá orientální loutny i perkuse, lžičky i počítače. Spolupracovali mimo jiné s umělci jako Alexander Hacke a Dr. Das z Asian Dub Foundation a podíleli se na filmu je Crossing the Bridge – Zvuk Istanbulu, který natočil známý turecko-německý režisér Fatih Akin.

Reklama

Výběr článků

Načítám