Hlavní obsah

Přehlídka Be2Can u nás představuje výběr z filmových festivalů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy oceněné na festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes uvede od dnešního večera až do 8. října v Praze, Brně, Ostravě a ve Zlíně 6. ročník přehlídky nazvané Be2Can.

Foto: Filmeurope

Francie vysílá jako kandidáta na Oscara Bídníky.

Článek

Zahájí ji francouzské drama Bídníci režiséra Ladje Lyho, odměněný Cenou poroty v Cannes. Snímek je zároveň francouzským kandidátem na Oscara, jeho předpremiéru v Praze uvedou představitelé hlavních rolí Alexis Manenti a Djibril Zonga. Film inspirovaný pařížskými nepokoji z roku 2005 se odehrává na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní bídníci Victora Huga.

Současně s uvedením na přehlídce vstoupí do kin německý Narušitel systému, oceněný na Berlinale Stříbrným medvědem/Cenou Alfréda Bauera. Jeho hrdinkou je devítiletá Benni, nezvladatelné dítě se zuřivými záchvaty vzteku, vedené ve spisech sociální péče jako „narušitel systému“: neví si s ní rady její matka ani odborníci. Také tento film se bude ucházet – za Německo – o amerického Oscara.

Za hranice animace. Vojtěch Rynda o krátkém snímku Dcera, který získal pro Česko studentského Oscara

SALON

Jedním z témat přehlídky je hledání domova a překračování hranic. Například hrdinou filmu Synonyma, který dostal Zlatého medvěda za nejlepší film letošního Berlinale, je mladý Yoav, který se vydává do Paříže, aby se stal plnokrevným Francouzem. Alternativní domov hledá i hrdina filmu To musí být nebe Elii Suleimana, oceněného v Cannes zvláštním uznáním. Druhým letošním tématem Be2Can jsou problémové děti. Vedle Narušitele systému se mu věnuje i film bratří Dardennových ve filmu Mladý Ahmed, portrétu třináctiletého chlapce, belgického muslima, který se uzavírá pod vlivem bigotního imáma do ideologické ulity.

Z dalších filmů přehlídka uvede například novinku britského klasika Kena Loache Pardon, nezastihli jsme vás, z Benátek pak filmy Ad Astra a Nabarvené ptáče.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám