Hlavní obsah

Pražské jaro s Berlínskou filharmonií i Alem di Meolou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební festival Pražské jaro se v roce 2020 odehraje po pětasedmdesáté a v těchto dnech představil svůj program. A jelikož příští rok svět vzpomene dvoustého padesátého výročí narození německého skladatele Ludwiga van Beethovena, projeví se to také v programu.

Foto: PJ

Kytarová legenda Al di Meola bude hvězdou festivalu

Článek

„Připravili jsme silný program, který navazuje na to nejlepší z tradice, žije však i současností,“ konstatuje ředitel festivalu Roman Bělor.

„Máme velkou radost, že Berlínští filharmonikové se svým šéfdirigentem Kirilllem Petrenkem zahájí netradičně festival už 7. května,“ říká Bělor a upozorňuje, že v koncertu s Mahlerovými Rückert-Lieder a jeho 4. symfonií vystoupí i pěvkyně Elisabeth Kulmanová a Christiane Kargová.

Tradiční Má vlast

Tradiční Má vlast zazní 12. a 13. května jako Pocta Bedřichu Smetanovi, tentokrát nikoli jako zahajovací koncert. Českou filharmonii v ní bude řídit Semjon Byčkov.

Festival se také pro beethovenovské výročí vrací ke staré tradici závěrečného koncertu s Beethovenovou Devátou symfonií, zazní 3. a 4. června v provedení České filharmonie s německým dirigentem Corneliem Meisterem a se zahraničními sólisty.

Jubilejní ročník nabídne 53 koncertů, ve kterých budou zastoupeny různé styly i období, v premiéře zazní mnoho nových skladeb. Přijedou BBC Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields s Murrayem Perahiou či Vídeňští symfonikové. Po pěti letech se vrátí i Petrohradská filharmonie.

Častější zastoupení jazzu

Rezidenčním umělcem ročníku bude klavírista András Schiff, jenž zahraje na třech večerech i s Panochovým kvartetem. Příznivci minimalismu uvítají uvedení Saxofonového koncertu Johna Adamse na koncertu Pražských symfoniků FOK stejně jako Cembalový koncert britského minimalisty Michaela Nymana na koncertu PKF-Prague Philharmonia s Mahanem Esfahaním a s dirigentem Jiřím Roženěm.

Nový dramaturg festivalu Josef Třeštík kromě soudobé hudby podporuje i častější zastoupení jazzu, což se projeví třemi koncerty. Přijedou kytarista Al di Meola (zahraje ve Foru Karlín) a zpívající americká pianistka Kandace Springsová, naše jazzové talenty zastoupí zpěvačka a skladatelka Marta Kloučková.

V hudební soutěži, která předchází festivalu, se v Praze utkají mladí interpreti na fagot a klarinet. Předprodej na festivalové koncerty začne 12. prosince v 10 hodin.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám