Hlavní obsah

Ponurá detektivka z okolí Kadaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadanland (Moba, 224 str., 259 Kč) je název nového detektivního příběhu Stanislava Dvořáka.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Po románu Léta pod psa, ve kterém vykreslil atmosféru doby nacistické okupace v protektorátu i v Berlíně z pohledu české dívky, ho nadále inspiruje německé ovlivnění našeho života.

Jsou to například dnes už neexistující město Duppau – Doupov, ve kterém se narodil Němec Otto Huber, později vzorný horník, nebo ospalé městečko Brunnersdorf, v němž časem vznikla největší česká elektrárna Prunéřov.

Spolu s Kadaní nebo s rozpadlým hradem Hasištejnem, který se stal místem klukovských her několika autorových hrdinů, to jsou kulisy příběhu Huberova vnuka Ozzyho.

Vystihl několik promarněných životů

Ten při vzpomínce na bujará devadesátá léta zajde na pivo s kamarádem Robertem, aby alespoň z něho vymámil nějakou tu korunu, když už nemůže z dědy tak často získávat eura. Dávní kumpáni se potkají s dalším spolužákem, pojišťovacím agentem Moláčkem. Trojici smutných hrdinů doplní Hübschmann, dnes policista, a drama může začít.

Nutno Dvořákovi přiznat, že vystihl několik promarněných životů. Hlavně Ozzyho, ale nakonec i Robert není nijak moc šťastný. Manželka Iva se už dávno přestala zajímat o jeho svět a on o její. Nečekaná smrt jednoho z mužské čtveřice a potřeba se s ní nějak vyrovnat pak jen dokreslují ponurou atmosféru celé prózy. Jako by zmar starých míst proklel potomky těch, kteří tomu nečinně přihlíželi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám