Hlavní obsah

Pokus o koncert skupiny ABBA

Právo, Jaroslav Špulák

Pokusit se pozvat legendární švédskou popovou čtveřici ABBA na italský Sanremo Music Festival a ubytovat diváky na lodi. To jsou plány organizátorů největší přehlídky italské písně, jejíž jednasedmdesátý ročník má v dalším roce pandemie začít 2. března a trvat do 6. března.

Foto: ČTK

Skupina ABBA v dobách největší slávy.

Článek

Umělecký ředitel, moderátor veřejnoprávní televize známý pod pseudonymem Amadeus, sdělil, že by v Ariston Theatre v šestapadesátitisícovém Sanremu rád přivítal skupinu ABBA. O tom, jak se mu daří záměr naplňovat, ale zatím nehovoří. Přitom přivést formaci zpět na pódia by byla hudební událost v globálním měřítku. Na tom se ostatně shodují všechna italská média, která o záměru již týden informují.

„Mezi lidmi koluje mnoho spekulací a tužeb. Jakmile budou hosté festivalu oficiálně potvrzeni, zjistíte to ode mě,“ řekl v jednom italském rádiu Amadeus.

Zvláštní návrh na ubytování festivalového publika na lodi se zdá být pravděpodobnější. Souvisí to s nutností udržovat hygienický režim. Kolem pěti set diváků by se tak ocitlo v jakési „bublině“ a bylo by izolováno od ostatních.

„Vážně na tom pracujeme,“ připustil Amadeus minulý čtvrtek v rozhlasovém rozhovoru. „Snahou je zajistit bezpečnost pěti set lidí a umožnit jim usadit se na místo publika.“

„Musí to být stále ti stejní lidé, a během svého pobytu na festivalu nesmí být s nikým jiným v kontaktu,“ vysvětlil ředitel Amadeus.

„Možná už budou někteří očkovaní. Kromě toho je budeme testovat každý den. Stráví týden dovolené na krásné lodi. Každý den budou odvezeni autobusy do divadla a poté zase zpět na palubu.

Připustil, že myšlenka ubytování na lodi již vzbudila velký zájem ve světě. Ozvali se prý dokonce i potenciální hosté ze Spojených států.

Hlavní organizátor festivalu si dává každý rok laťku výš a výš. Loni byli hosty přehlídky italští Ricchi e Poveri.

Desítky otazníků

ABBA vznikla v roce 1972 a tvořily ji manželské dvojice: Benny Andersson – Anni-Frid Lyngstadová a Björn Ulvaeus – Agnetha Fältskogová. V dubnu 1974 vyhrála v britském Brightonu Eurovision Song Contest s písní Waterloo. Během své kariéry prodala několik set milionů desek a singlů.

Její poslední veřejné vystoupení se uskutečnilo v sobotní večerní show BBC 11. prosince 1982. Od té doby je považována za rozpadlou, nicméně oficiálně to nebylo nikdy oznámeno. Jednotliví členové se vydali každý svou cestou.

V roce 2016 kapela zahrála na soukromé akci ve Stockholmu a ve stejném roce se sešla na Mamma Mia! Party. O možné reaktivaci se hovoří a píše již několik let. V roce 2018 bylo ohlášeno hologramové turné i vydání nového materiálu. Nic z toho se ale dosud nestalo. Přitom nové skladby jsou prý již natočené.

„Rozhodli jsme se jít zase společně do studia. Cítili jsme se, jako by se zastavil čas, jako bychom předtím byli jen na krátké dovolené,“ řekl loni Andersson. Podle informace britského hudebního magazínu NME se nové písničky jmenují I Still Have Faith in You a Don’t Shut Me Down.

Ke koncertnímu návratu se však všichni čtyři členové formace stavějí dlouhodobě skepticky. „Nikdy se na jevišti neobjevíme znovu. Chybí nám motivace. Peníze to rozhodně nejsou. Navíc bychom chtěli, aby si nás lidi pamatovali takové, jací jsme byli v dobách největší slávy. Nejsme už mladí, nejsme progresivní, chybí nám energie a úsilí,“ vysvětlil před časem Andersson.

Obecně se nicméně soudí, že v tomto okamžiku čeká ABBA na rok 2022, aby absolvovala setkání po čtyřiceti letech, které by mělo být jejím oficiálním rozloučením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám