Hlavní obsah

Píseň Eltona Johna pro Dianu při loučení málem nezazněla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžik, kdy v září 1997 během pohřbu princezny Diany zazpíval Elton John speciální verzi písně Candle in the Wind s podtitulem Goodbye England’s Rose, se zapsal do dějin. Dokumenty nyní odtajněné Britským národním archivem naznačují, že k němu málem nedošlo. Děkan Westminsterského opatství musel osobně apelovat na Buckinghamský palác, aby se představení mohlo uskutečnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Elton John

Článek

Někteří lidé si totiž mysleli, že je to pocta příliš odfláknutá. Šlo přece jenom o novou verzi písničky, která už byla hitem. Vznikla v roce 1973.

Kanál Sky News uvedl, že zpočátku se královské rodině vystoupení Eltona Johna v rámci loučení s Dianou příliš nelíbilo. Westminsterské opatství mělo tedy v pohotovosti saxofonistu, který by hrál v případě, že by Buckinghamský palác s provedením speciální verze skladby Candle in the Wind nesouhlasil.

Britský národní archiv odtajnil obsah dopisu, který do paláce poslal Wesley Carr, děkan z Westminsteru. „Bude to klíčový okamžik pro náboženství, jemuž by stálo za to postarat se o něco odvážného. Stane se něco nečekaného, něco z moderního světa, který představuje vévodkyně,“ napsal.

Děkan napsal, že cokoli klasického nebo sborového, byť tak populárního jako skladby Lloyda Webbera, by bylo nevhodné. Lepší a silnější by podle něho byla píseň Eltona Johna, kterou znají miliony lidí na celém světě a která se líbila i samotné vévodkyni.

„Uvedení písně by podnítilo představivost a bylo vyjádřením štědrosti k truchlícím milionům. Představuje populární kulturu v celé její kráse,“ stojí v dopisu.

Carr ještě dodal, že pokud se Buckinghamský palác bude držet názoru, že text písně je příliš nedbalý, nemusí být součástí tištěné servisní objednávky.

Princezna Diana zemřela při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997.

Reklama

Výběr článků

Načítám