Hlavní obsah

Peter Lipa a tři Američanky na swingovém festivale

Novinky, Stanislav Dvořák

Od 23. do 24. listopadu se v Národním domě v Praze na Vinohradech koná 14. ročník Festivalu swingové hudby s účinkujícími z Česka, Slovenska a USA.

Článek

Swingové melodie zazní v podání seskupení Harlemania, populárního Ondřeje Havelky s Melody Makers, Petera Lipy, ostříleného českého jazzmana Luboše Zajíčka a tria The Three Ladies of Blues.

Program zahájí první večer projekt Harlemania se čtyřčlennou saxofonovou sekcí, třemi trubkami, dvěma pozouny a výbornou rytmikou. Specialitou seskupení zkušených jazzových muzikantů jsou skladby v původním aranžmá orchestrů Duka Ellingtona, Caba Callowaye a dalších legend americké jazzové scény 30. a 40. let minulého století.

Následují The Three Ladies Of Blues (Joan Faulknerová, Joanne Bellová a Harriet Lewisová). Dámské vokály doprovodí přední maďarský klavírista a pedagog Gustav Csik.

Druhý večer se můžete těšit na slovenský fenomén jménem Peter Lipa. Již několik desítek let patří k jistotám - zpěvák, skladatel a nositel prestižních cen na festival míří s novým souborem ve složení Peter Lipa jr. (klavír), Michal Šimko (kontrabas), Robo Rist (bicí) a Michal Žáček (saxofon) a představí swingovou část svého bohatého repertoáru, na kterém se svými texty podílel Milan Lasica. O zakončení se postarají Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Vstupenky lze koupit na místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám