Hlavní obsah

Palermo usíná. Představení, kde se diváci zapojí do hledání vraha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenaci Městečko Palermo usíná tvůrčího týmu Janek Lesák & Natálie Preslová chystá na leden pražský NoD. Diváci se v ní ponoří do atmosféry italského mafiánského městečka 20. let a aktivně se zapojí do hledání vraha. Hlavní bude přežít do konce.

Foto: Anna Hladká Vašicová

V městečku sami diváci hledají vraha.

Článek

Každý divák se stane obyvatelem městečka, může být kněz, farmář, hospodský nebo radní. Společně budou hledat vraha.

„Při práci na našem konceptu participačního divadla jsme vycházeli z fenoménu LARP (life action role play), který je u nás ve velké oblibě a věnuje se mu opravdu hodně lidí po celé republice, divadelní tvůrci ho ve své tvorbě zatím příliš nevyužívají. Pro nás je samotný princip role play her velkou inspirací,“ řekl Janek Lesák.

„Druh divadla, ve kterém dáte každému divákovi jeho vlastní roli a svobodu jakkoli ovlivnit celý příběh, s sebou samozřejmě nese určitá rizika. Na druhou stranu ale může divákům (hráčům) poskytnout takový divadelní zážitek, jakého není možné docílit jiným způsobem – divákovi tady příběh nevyprávíme, ale necháme ho, aby si ho na vlastní kůži prožil. Což je pro nás způsob práce, který nás baví nejvíc – hledání nových forem toho, jak se dá v divadle vyprávět příběh.“

Divadelní producent Michal Kocourek: Toužím po radosti a spokojenosti diváků

Kultura

Hra Městečko Palermo usíná vznikla jako pokračování autorského projektu GAME, který jeho tvůrci uváděli od dubna 2018 pod Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích (hra se hrála v autobusové hale Dopravního podniku města České Budějovice). Díky více než 40 úspěšným reprízám GAME mohla nyní pro Divadlo NoD vzniknout další verze hry, která přináší nové herní principy, postavy, zápletky i herní překážky.

Foto: Anna Hladká Vašicová

Atmosféra houstne.

„Formát participačního divadla a obecně využívání herních principů v divadle nás zajímá dlouhodobě. Na českobudějovické GAME jsme si vyzkoušeli základní principy, na kterých taková specifická divadelní inscenace může fungovat,“ řekla  dramaturgyně Natálie Preslová.

„Teď v NoDu jsme měli možnost je posunout ještě dál, ať už co se týče herních mechanismů, nebo skutečně propracovaných hráčských postav, z nichž každá prožije v Palermu svůj vlastní, originální příběh. Každého hráče čeká také dynamická obtížnost herních úkolů a překážek, se kterými se právě jejich postava bude potýkat, a v neposlední řadě také opravdu propracovaná atmosféra malého italského městečka ve 20. letech.“

Premiéra je 4. ledna 2020 od 19:30 v Divadle NoD.

RECENZE: Tragigroteskní obraz totality ve vinohradském Studiu

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám