Hlavní obsah

Olga Lounová vydává charitativní klip k písni, k níž ji inspirovala kniha o psovi

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a skladatelka Olga Lounová napsala písničku Protože to nevzdám. Určena je pro charitativní projekt na pomoc opuštěným a ohroženým psům. Ke spolupráci se jí podařilo přimět řadu zajímavých zpěváků.

Klip k písni Protože to nevzdámVideo: archiv umělkyně

 
Článek

Do projektu se zapojili Marta Kubišová, Richard Krajčo, Bára Basiková, Katarína Knechtová, Petr Kolář, Sebastian, kapela Poetika, David Kraus, Elis Mraz, Earth Denis Bennet, Pavel Callta, Tereza Mašková, Anna Šulcová či pěvecký sbor Coro Piccolo Praha.

Když Olga Lounová letos na jaře kývla na focení kalendáře pro nadaci Se psem mě baví svět, ještě netušila, že díky této spolupráci vznikne píseň, která spojí hned několik umělců. Právě tam jí totiž zakladatel nadace Filip Rožek přečetl kus své knížky s názvem Gump – Pes, který naučil lidi žít, která zpěvačku inspirovala k tvorbě.

„Bylo to na parkovišti po focení. Filip mi přečetl kus knihy, kterou psal, a mě to dostalo. Okamžitě mě to inspirovalo a začala jsem si broukat melodii. V tu chvíli Filipa napadlo vyslovit své tajné přání, že by se mu taková písnička líbila pro jejich nadaci,“ vzpomíná Olga Lounová s tím, že píseň je o cestě, kterou každý z nás kráčí.

Foto: archiv Olgy Lounové

Richard Krajčo a Olga Lounová se sešli při práci na písničce.

„Někdo si ji musí sakra vyšlapat a vybojovat, ale když se nevzdá, vždycky nakonec to štěstí najde. Jen neztratit po cestě chuť a sílu žít. A přesně takhle to mají psi z útulků, které občas někdo vrátí, nebo mají těžkou minulost a čekají na svého pána. Věří, že tam někde je,“ říká zpěvačka, která by ráda svou písní upozornila na to, že v útulcích žije spousta psů, kteří čekají na pomoc a nový domov.

Foto: archiv Olgy Lounové

Zpěvačka Eliš Mrázová mezi členy skupiny Poetika Ondřejem Brejškou (vlevo) a Eduardem Rovenským.

Byla by také ráda, kdyby klip zamezil týrání psů i tomu, že ho lidé budou přehlížet, když k němu bude v jejich okolí docházet.

„Nejtěžší bylo dokončit ten prvotní nápad a vdechnout mu zvukovou podobu, aby si všichni oslovení umělci mohli alespoň kus poslechnout. Každý rád pomáhá, ale u písniček je vždycky nejdůležitější ta písnička,“ vysvětlila Olga Lounová, která bude písničku zpívat i na svém koncertě v Lucerně, který proběhne 1. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám