Hlavní obsah

Objevenou skladbu Mozarta a Salieriho uvede Český rozhlas v neděli

Právo, jp

Český rozhlas natočí ztracenou a znovu objevenou skladbu Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho s libretem vídeňského básníka Lorenza Da Ponteho s názvem Per la Ricuperata Salute di Offelia. Skladbu odvysílá stanice Českého rozhlasu Vltava tuto neděli 13. března od 16.45 hodin v pořadu Ad libitum.

Foto: Právo

Wolfgang Amadeus Mozart vyobrazený na olejové malbě od Barbary Kraftové z roku 1819.

Článek

Dílo bylo objeveno ve sbírce hudebněhistorického oddělení Národního muzea – Českého muzea hudby a bylo dlouho považováno za ztracené.

„Společná skladba Mozarta a Salieriho bude premiérově natočená v Českém rozhlase a odvysíláme ji v exkluzivní světové premiéře na stanici Vltava. Věříme, že si získá pozornost posluchačů. Těší nás spolupráce s Národním muzeem, které nám umožnilo skladbu, která byla dlouho považována za ztracenou, zařadit do našeho vysílání,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Skladba Per la Ricuperata Salute di Offelia opravdu patří mezi jedinečné poklady sbírek Národního muzea a jsem rád, že po více než dvou set letech od svého vzniku tak opět zazní jedinečné tóny této skladby díky první profesionální nahrávce natočené Českým rozhlasem,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Natáčí se v sobotu

Skladbu pro cembalo a soprán, v podání cembalo - Lukáš Vendl, soprán - Irena Troupová, natočí Český rozhlas v sobotu 12. března ve Studiu 1.

Text zhudebnili na podzim roku 1785 skladatelé Antonio Salieri, Wolfgang Amadeus Mozart a Cornetti. Libreto se dostalo do sbírek Národního muzea v padesátých letech 20. století jako konfiskát, zpracováno bylo poprvé v roce 1976.

Karta byla sice veřejně přístupná v katalogu libret Národního muzea, ale podle ní by pravděpodobně nikdo nedokázal odhalit unikátnost tohoto drobného svazku, protože údaje o autorství jsou v zašifrované podobě. Objevená skladba vzbudila u veřejnosti velký zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám