Hlavní obsah

O těch, kterým se narodíme

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kterým se narodíš (Ikar, 160 stran) je název nové prózy Alžběty Bublanové. V předcházející knize Barák sledovala okolí jednoho domu očima stárnoucí ženy soustředěné na pozorování druhých. Tentokrát zvolila v mnohém originální způsob sledování světa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alžběta Bublanová

Článek

Ve třech kapitolách se čtenář optikou mladých očí budoucích partnerů seznamuje s osudy jedné rozvětvené rodiny, o jejímž spojení neměl v tu chvíli ponětí nikdo z budoucích členů.

V prvním případě holčičky bystře glosující mamku, taťku i babičku dokonce v prenatálním věku. A ona v tom pokračuje i jako kojenec, který nakonec jediný ví všecko, jak to s rodiči, s jejich trampotami a tužbami nakonec je. O mamčiných sedánkách nad vínem s feministickou kamarádkou Irenou i budoucím mimomanželským partnerem totiž ví opravdu jen ona a čtenář. Stejně jako o taťkových trampotách v novinářské práci.

Foto: Ikar

Obal knihy

V další kapitole už tuto dvacetiletou dívku vnímá kluk, kterého svou samostatností zaujala. A do děje vstupuje jeho o devět let starší ségra, která je vypravěčem třetí kapitoly. Tehdy se dívá kolem sebe ve věku, kdy jí bylo patnáct a pak ještě trochu víc, glosuje vše, zvláště bratrův generační spor s kategorickým otcem. To umožnilo autorce popsat tajné plány všech zúčastněných a bolest při jejich naplňování velice působivým způsobem.

Především za to děkuje schopnosti věrohodně většinou ve sledovaných dialozích a v často ironických poznámkách vypravěčů popsat vnitřní svět svých postav. A kráčet s nimi při lopotné cestě za samostatným rozhodováním při naplňování snu, který jim nedá rozhodovat se jinak.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám