Hlavní obsah

Nové knihy: Kubíková, Quinnová a Balzac

Léto je zatím v nedohlednu, a tak čtenáře možná zahřeje aspoň listování v průvodci po Mexiku, který nabízí velkou paletu turistických aktivit. V další publikaci nabídky tohoto týdne se můžeme dočíst o jedné z prvních studentek na slavné Oxfordské univerzitě. K zahození nebudou bezpochyby ani povídky slavného francouzského literáta Honoré de Balzaca, které premiérově vycházejí v češtině.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Karla Kubíková: Hájovna

Píše se rok 1985. Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru, v němž jsou umístěni ruští vojáci. Nemá je ráda a obává se jich, ale se svým osobním životem mladé manželky a matky je spokojená.

Jedné noci změní hloupá legrace nezvaných hostů její osud v tragédii a Linda se ocitne ve vězení. Musí se vyrovnat s tvrdým trestem a mnohaletým odloučením od manžela Vojtěcha a teprve čtyřměsíční dcery Aničky. Oporou jí je mimo manžela i kamarádka Hanka.

Po propuštění z vězení se vrací na hájovnu, na které ji pomalu, ale definitivně nahradila právě Hanka... Rozhodne se bojovat o manžela i dceru, ale tento boj s nejistým výsledkem bude ze všech nejtěžší.

Brána, 216 stran, 279 Kč

Obal knihy

Honoré de Balzac: Elixír života

Jeden z nejznámějších francouzských spisovatelů, se proslavil zejména obřím literárním dílem Lidská komedie, v němž se snažil postihnout všechny aspekty života Francie v ponapoleonské době.

V deseti povídkách kratšího rozsahu z let 1830–1835 využívá autor témata typická pro tehdy oblíbenou literaturu: nesmrtelnost, smlouva s ďáblem, elixír mládí... Je ironický, vyzývavý, místy rouhačský, filozofuje nad unikajícím smyslem života, krutě se vysmívá poměrům panujícím ve „slušné“ společnosti, děsí svou schopností nahlédnout do temných stránek lidské duše. Většina z těchto povídek vychází, v překladu Dany Melanové, v češtině poprvé.

Odeon v edici Knihovna klasiků, 280 stran, 379 Kč

Obal knihy

Martin Goffa: Člověk za oponou

Novináře Marka „Terence“ Vráze osloví s nabídkou doživotně odsouzený dvojnásobný vrah zvaný Rys. chce, aby Terence objasnil nedávnou smrt jeho bratra Fritze, kterou policisté odložili jako sebevraždu...

Rys policejní verzi nevěří, a tvrdí, že Fritz by si dobrovolně život nikdy nevzal. Pokud se prý Terencovi podaří zjistit pravdu, zodpoví mu za to jakoukoli otázku o podsvětí, ve kterém se uplynulých třicet let pohyboval. Terence na Rysovu nabídku přistoupí, aniž ovšem tuší, do jak nebezpečných vod se ve skutečnosti vydává.

Kalibr, 272 stran, 299 Kč,

Obal knihy

David Gilman: Angličan

Tajná válka na pouštní hranici Mali a Alžírska. Vražda a únos na předměstských ulicích Londýna. Moskevská policistka vyšetřující vraždu čtyř kolegů ruskou mafií. Sekční šéf MI6 čelící hrozbě, že dlouho plánovaná operace bude zmařena. Všechny případy spojuje Angličan: Dan Raglan, outsider, exulant, bývalý člen francouzské cizinecké legie, plně vycvičený zabiják. Ve hře jsou lidské životy, ve vzduchu visí teroristická hrozba.

Kalibr, 320 stran, 399 Kč

Obal knihy

Julia Quinnová: Bridgertonovi – Falešná manželka

Cecilie Harcourtová se ocitá v nelehké životní situaci. Její bratr je těžce zraněn ve válce v koloniích a ona se o sebe musí najednou postarat sama. Zdá se, že má jen dvě možnosti: zůstat svobodná a stát se starou pannou, nebo se výhodně vdát...

Cecilie si překvapivě zvolí třetí variantu – vydává se přes Atlantik, pevně rozhodnutá najít svého bratra a vyléčit jej.

Místo něj však nachází jeho nejlepšího přítele, hezkého důstojníka Edwarda Rokesbyho, který je v bezvědomí a nutně potřebuje její pomoc. Cecilie přísahá, že s ním zůstane a zachrání mu život, i kdyby si proto musela vymyslet malou lež. Když se Edward po šesti měsících probere, je více než zmatený. Jeho vzpomínky jsou velmi mlhavé, a když mu všichni tvrdí, že Cecilie je jeho žena, věří tomu.

Ikar, 312 stran, 299 Kč

Obal knihy

Terézia Ferjančeková, Zuzana Kašparová: Vyhonit ďábla - O vztazích, sexu a intimitě

Autorky úspěšné podcastové série přicházejí se stejnojmennou knihou, která se věnuje choulostivým tématům, o kterých se nám těžko mluví.

Zuzana a Terezie s upřímností a humorem sobě vlastním bourají stereotypní představy (nejen) o sexu a intimitě a otevřeně sdílejí vlastní zkušenosti, s nimiž se nejedna čtenářka bezpochyby ztotožní.

Listen, 200 stran, 379 Kč

Obal knihy

Evie Dunmoreová: Rebelky z Oxfordu

Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku – Annabelle musí na oplátku najít vlivného muže, který se postaví za zájmy spolku. Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku.

Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat.

Cosmopolis, 376 stran, 399 Kč

Obal knihy

Fiona Lucasová: Haló… jsi tam?

Ve Spencerovi našla Anna osudovou lásku: manžela, nejlepšího kamaráda a spolehlivou oporu. Věřila, že jejich vztah vydrží navěky. A když před dvěma lety, devíti měsíci a osmi dny Spencer tragicky zemřel při nehodě, Anně se zhroutil svět. Její přátelé i rodina soudí, že je načase, aby přestala truchlit a šla dál. Jak to má ale udělat, když přišla o svou spřízněnou duši?

Na Silvestra Anna vytočí Spencerovo telefonní číslo, aby si ze záznamníku poslechla jeho hlas. K jejímu překvapení však hovor někdo přijme. Brody, jemuž teď číslo patří, jako jediný chápe, čím Anna prochází. Konečně někdo rozumí jejímu žalu, konečně může sdílet, co ji tíží. Začnou si volat častěji a Anna postupně zjišťuje, že se znovu dokáže někomu otevřít. Daří se jí opět smát, a dokonce nachází naději.

Metafora, 376 stran, 399 Kč

Obal knihy

Stephen Keeling, Shafik Meghji, Robert Savage, Daniel Stables: Mexiko

Mexiko je známé jako země tacos, Aztéků, sombrer, tequily, Pancha Villy, Salmy Hayek a Fridy Kahlo a alespoň něco málo o něm slyšel snad úplně každý. Jedna z největších světových civilizací ale nabízí daleko víc – kromě mimořádně zajímavé kombinace mezoamerických a španělských kulturních tradic a moderního umění také kouzelné přírodní scenérie, zahrnující vše od úchvatného pobřeží Kalifornského poloostrova přes severní pouštní oblasti s kaktusy po rozlehlé planiny s tradičními mayskými osadami a nádherné jižní pláže poseté palmami. Vedle odpočinku a slunění na pláži vás čeká nabídka aktivit včetně výstupu na velkolepé sopky, pozorování velryb či výprav na agávové plantáže a během prohlídky početných koloniálních kostelů a starobylých pyramid můžete vyzkoušet řadu lahůdek jedné z nejlepších světových kuchyní.

Jota, 875 stran, 1 198 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám